Hoe oogst ik compost uit de HOTBIN?

Hoe oogst ik compost uit de HOTBIN?

Compost oogsten uit een HOTBIN (200) of HOTBIN Mini (100)

Ondanks het feit dat het oogsten van compost uit de HOTBIN geen nette klus is, hebben we op basis van onze ervaring een aantal tips voor je verzameld om dit proces zo soepel en efficiënt te laten verlopen.

  1. Verwijder de spanbanden zodat ze het oogstluik niet meer blokkeren bij het openen. Je kan de spanbanden helemaal losmaken, of ze gewoon iets losser maken en tijdelijk even boven het oogstluik bevestigen, zodat je ze daarna niet weer opnieuw hoeft vast te maken;
  2. Open het oogstluik eerst slechts naar één kant. 
  3. Verwijder eerst het middelste gedeelte (de kern) van de compost, waarbij de zijkant en de achterkant, de compost erboven blijven ondersteunen;
  4. Schuif daarna de compost aan de achterkant naar voren, en begin daarna pas aan de zijkanten;
  5. Als het lukt, probeer dan na het sorteren van de compost en het schoonmaken van de HOTBIN weer een dunne laag takjes en compost toe te voegen. Doe dit voordat je het materiaal dat nog iets verder moet composteren opnieuw aan de HOTBIN toevoegt.

Let op: HOTBIN compost is van nature plakkeriger dan gewone compost vanwege het hoge humusgehalte. Dit is handig tijdens het verwijderen van de compost aangezien het een mooiere compacte eenheid vormt ten opzichte van drogere compost dat meer brokkelig van aard is.

Voor meer informatie, bezoek de pagina Alles over HOTBIN Compost.


Welke hulpmiddelen kan je gebruiken?

Voor het verwijderen van de compost adviseren wij het gebruik van de HOTBIN composthark of een plastic spatel. Gebruik je een tuinschepje of ander scherp gereedschap, zorg er dan voor dat je de wanden van de HOTBIN niet beschadigt. Als de wanden beschadigd zijn, presteert de HOTBIN niet meer naar behoren en kan dit negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit en snelheid van de compost.
Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig