Kan ik zaagsel gebruiken in plaats van houtsnippers of papier?

Kan ik zaagsel gebruiken in plaats van houtsnippers of papier?

Nee, helaas kan je geen zaagsel gebruiken om houtsnippers of papier te vervangen. Houtsnippers zijn wat groter en dikker van structuur waardoor ze ruimte tussen het afval maken voor een goede luchtcirculatie. Zaagsel is te fijn, en houtkrullen zijn niet dik genoeg om datzelfde effect te bereiken. Daarnaast missen beide voldoende water absorberende eigenschappen, waardoor ze niet geschikt zijn om papier in zijn geheel te vervangen.

Hoe dragen houtsnippers bij aan het composteringsproces?

Houtsnippers creëren ruimte tussen het afval wat weer bevorderend werkt voor een goede luchtcirculatie. Deze luchtcirculatie voorziet de bacteriën van zuurstof wat zorgt voor een aëroob composteringsproces. Is de luchtcirculatie niet op orde, dan warmt de HOTBIN niet goed op en ruikt de compost bedorven.

Besluit je wel houtkrullen of zaagsel te gebruiken, dan blokkeer je waarschijnlijk de beluchting van de bak omdat de deeltjes zo fijn zijn dat ze gaan samenklonteren. Hieronder bespreken we de resultaten van houtsnippers en zaagsel in de HOTBIN.

Ik wil geen houtsnippers toevoegen

Door het toevoegen van houtsnippers voorkom je dat je de composthoop hoeft te draaien of om te gooien. Hiermee versnel je het proces en bespaar je jezelf heel wat werk.

Een gebrek aan houtsnippers en/of versnipperd papier is een van de meest voorkomende oorzaken waardoor de HOTBIN niet op de juiste temperatuur komt. Onvoldoende houtsnippers zorgen dat de inhoud niet goed genoeg wordt belucht, terwijl een gebrek aan versnipperd papier ertoe kan leiden dat de inhoud te nat wordt.

Voeg je geen houtsnippers of een geschikt alternatief toe, dan is het onwaarschijnlijk dat de HOTBIN op temperatuur komt, en wordt er dus geen goede compost geproduceerd. Kortom: houtsnippers of een goed alternatief zijn noodzakelijk voor goede en snelle compost.

16_9_blogs_HOTBIN_compost

Kan zaagsel wel de taak van papier vervangen?

Nee. Hoewel zaagsel enige waterabsorberende eigenschappen bevat, is dit niet voldoende om het vochtgehalte in de HOTBIN te reguleren. Gebruik in plaats van zaagsel daarom altijd versnipperd papier. Daarnaast zorgt de fijne aard van zaagsel ervoor dat het samenklontert wanneer het vochtig wordt, wat ten koste gaat van een goede luchtcirculatie. 

Heb je moeite om aan voldoende papier te komen? Lees ons artikel met tips en alternatieven over hoe je aan versnipperd papier kunt komen.

Kan ik restafval van huisdieren composteren?

Pas zodra de HOTBIN goed op temperatuur is (40-60°C), kan je eventueel kleine hoeveelheden houtkrullen en zaagsel toevoegen. Hierbij is het noodzakelijk dat je dit goed vermengd met houtsnippers en papier om samen klonteren te voorkomen waardoor de luchtcirculatie beperkt wordt.

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig