Hoe hou ik de HOTBIN schoon?

Hoe hou ik de HOTBIN schoon?

Waarom moet je de HOTBIN schoon houden?

Knaagdieren en andere ongedierte worden doorgaans grotendeels aangetrokken door compostbakken omdat ze een voedselbron ruiken. Door de HOTBIN en haar omgeving zo schoon mogelijk te houden, verminder je de aantrekkingskracht voor ongedierte. Hiervoor kan je de volgende maatregelen treffen.

Afval toevoegen

Wees voorzichtig met het afval toevoegen aan de HOTBIN. Kleine stukjes kunnen gemakkelijk aan het deksel en rond de rand van de HOTBIN blijven plakken. Nadat je je afval hebt toegevoegd, veeg je het gebied direct af met een stuk keukenpapier (welke je weer toevoegt aan de HOTBIN). Controleer hierbij meteen de buitenwanden van de HOTBIN.

Compost verwijderen

Zodra je compost klaar is, raden wij je aan om je HOTBIN helemaal leeg te maken. Dit duurt ongeveer één maand voor een goede mulch-kwaliteit, en drie maanden voor rijkere compost. We raden ten zeerste aan om de compost niet langer dan zes maanden in de HOTBIN te laten zitten, omdat dit ervoor kan zorgen dat de HOTBIN anaeroob wordt en gaat stinken. Weet je niet zeker of je compost klaar voor gebruik is? Bekijk dan de pagina Hoe ziet HOTBIN Compost eruit en hoe voelt het?

Zodra je de compost verwijderd, ruim dan goed achter je op. Enkele handige tips zijn:

  • Plaats een zeildoek op de grond voor het oogstluik van de HOTBIN voordat je het oogstluik opent, en gebruik het luik als tafeltje om de grovere stukken eruit te sorteren;
  • Gebruik een plastic spatel om de compost van de wanden van de HOTBIN te scrapen. Probeer metalen gereedschap zoveel mogelijk te vermijden. Heb je alleen metalen gereedschap bij de hand? Let er dan goed op dat je de binnenkant van de HOTBIN niet beschadigt. Verwijder alle losse compost deeltjes in de HOTBIN en aan de randen van het oogstluik.

Tot slot

Veeg de HOTBIN altijd aan de binnenkant af met een vochtige doek. Vermijd hierbij schurende materialen en het gebruik van agressieve chemicaliën. Gebruik ook geen hogedrukspuit om de HOTBIN schoon te spuiten, aangezien dit ernstige schade aan de HOTBIN kan veroorzaken.

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig