Hoe ziet HOTBIN Compost eruit en hoe voelt het?

Hoe ziet HOTBIN Compost eruit en hoe voelt het?

HOTBIN Compost begrijpen: een visuele en zintuiglijke gids

Composteren is essentieel voor elke tuinliefhebber, en het begrijpen van de kenmerken van goede compost is van cruciaal belang. Op deze pagina duiken we in de wereld van HOTBIN compost om de unieke kwaliteiten en voordelen ervan te verkennen. 

Het verrassende uiterlijk van HOTBIN compost

Allereerst; HOTBIN compost ziet er in eerste instantie misschien niet uit zoals je verwacht. Wanneer je je compost voor het eerst oogst, of dat nu in de lente, zomer of herfst is, laat je dan niet misleiden door het uiterlijk! Hoewel het plakkerig, vochtig en zelfs klonterig kan aanvoelen, duidt dit niet op slechte kwaliteit. In feite is het precies het tegenovergestelde. Deze eigenschappen zijn een goed teken. Dit betekent namelijk dat je HOTBIN compost rijk is aan humusstoffen, die essentieel zijn voor het verbeteren van het vermogen van je bodem om water en voedingsstoffen vast te houden.


HOTBIN compost visueel vergelijken

Visuele inspectie - Hieronder vind je 6 voorbeelden van compost

1) Vermicompost: Ziet er goed en rijk uit

Vermicompost

2) Tuincentrum compost: Ziet er goed, vloeiend en uniform uit. Is waarschijnlijk gezeefd.

Garden Centre Compost

3) Traditonele koude compost: Ziet er zoals verwacht, en rijp uit. Misschien twee jaar oud.

Cold Compost

4)  HOTBIN Compost van 3 maanden oud: Ziet er fantastisch uit; donker, rijk, plakkerig en kruimig

3 Month Compost

5) HOTBIN Compost die te nat is. Ziet er waterig, klonterig, onvolwassen en drassig uit

Compost 5

6)  Anaërobe compost: Ziet er absoluut anaëroob uit. Dit is zwart slib en geen compost.

Anaerobic Compost

Voor diegene die de wetenschap achter het uiterlijk en het gevoel van compost willen begrijpen, omvat onze analyse het volgende:

  1. Koolstof/stikstof rijpheid test
  2. Visuele inspectie na drogen en zeven
  3. Plooibaarheid/colloïdaal gedrag
  4. Humus test
  5. Resultaat naar kwaliteit - Is het geweldige compost?

Hieronder lees je wat we hier precies mee bedoelen.

Compost: koolstof/stikstof rijpheid test

Industriële producenten van compost (dat wil zeggen degenen achter de compost die je bij je plaatselijke tuincentrum koopt) doen een controle om vast te stellen hoe actief de bacteriën zijn. Boven een bepaald niveau is de compost te actief (dat wil zeggen niet rijp en stabiel) en moet deze langer blijven liggen, anders kan het stikstof uit de bodem halen, terwijl bacteriën de koolstof in de resterende compost blijven gebruiken.  De rijpheids- en stabiliteitstest kan worden uitgevoerd middels de Solvita compost testmethode. Deze test kan je thuis uitvoeren, hoewel dit wel in de kosten kan lopen. Tuincentrum Compost (afbeelding 2) zou niet in de verkoop zijn gegaan zonder de C/N rijpheids- en stabiliteitstest te hebben doorstaan.

Hoe verhoudt de HOTBIN compost (afbeelding 4 & 5) zich tot tuincentrum compost? Nou, ze vallen beiden binnen het stabiele en volwassen bereik. Dit zal veel experts verbazen aangezien het er klonterig uit ziet, en klonterig betekent normaal gesproken grote stukken niet-gecomposteerd materiaal, wat hoogstwaarschijnlijk zal resulteren in een ‘actief’ in plaats van stabiel resultaat.

Compostzeef test: onthult fijne kwaliteiten

Geef je de voorkeur aan fijnere compost deeltjes? Dan kan het simpelweg drogen en zeven van de HOTBIN-compost een verrassend grote hoeveelheid fijn materiaal opleveren. Wanneer de compost wordt gedroogd en gezeefd, gaat ongeveer 80% van de HOTBIN compost door een fijne zeef van 8mm.

Sieved HOTBIN Compost vs Garden Centre Compost

Gezeefde compost vs. tuincompost: als je de gezeefde HOTBIN-compost visueel vergelijkt met de gezeefde tuincentra-compost, lijken ze nu erg veel op elkaar.

Wat niet door de zeef ging, bestond voor ongeveer 15% uit stukken houtsnippers (8-15mm) en 5% te grote niet gecomposteerde items (met name pampasgras wortels, welke ongetwijfeld het record verbreken voor het moeilijkst te composteren materiaal). 

Dit zeefresultaat is echter geen uitzondering. We hebben deze resultaten vaker gezien. 

Compost: Plooibaarheid/colloïdaal gedrag

Terwijl we de HOTBIN-compost zeven en verwerken, merken we nog iets op: het is erg plakkerig. In de zeef rolt het al tot kleine balletjes, en zelfs als je er een handvol van pakt, kan je er een bolletje van maken. Net als pottenbakkersklei of kinder-klei, is het ‘kneedbaar’. 

Er zijn twee veel voorkomende stoffen in de bodem en compost die een kneedbaar effect creëren, namelijk: klei en humusverbindingen. Beiden zijn voorbeelden van ‘colloïdale’ materialen. Deze eigenschap en de manier waarop de verbindingen water vasthouden, zorgen samen voor het kneedbare effect. 

We brengen de plooibaarheidstest nog een stapje verder. We maken een bal van zowel vochtige tuincentra-compost als van HOTBIN-compost (afbeelding 5). Deze laten we vier dagen in de zon drogen. Wat gebeurt er daarna bij het samenknijpen van elke bal?


HOTBIN-compost vs. Tuincentra-compost
Plooibaarheidstest

Compost pliability

HOTBIN-compost en tuincentra-compost
Plooibaarheid na het drogen

Compost pliability - After drying

 

Uitkomst: het compost monster van het tuincentrum gedraagt zich meer als turf; het blijft plakken als het nat is, droogt snel (verliest 2-4 keer sneller water), en vervolgens valt het organische materiaal uit elkaar wanneer er op de droge bal wordt gedrukt. 

Het HOTBIN compost monster is daarentegen nog steeds vochtig en buigzaam. Het vormt een zeer harde, stevige buitenlaag van materiaal met een zachte binnenkant. Zelfs na het drogen en opnieuw bevochtigen van het compost monster, blijft dezelfde mate van plooibaarheid behouden. 

Compost: de rol van humusstoffen

Wij geloven (en ja, we bedoelen ‘geloven’ omdat we geen laboratoriumbewijs hebben) dat het mogelijk is dat HOTBIN compost meer humusstoffen bevat dan veel andere compostsoorten.

Kunnen we testen op humusstoffen?

Het korte antwoord is ja, maar dit is niet eenvoudig zonder een volledig operationeel bodemanalyse laboratorium. Er bestaat echter wel een relatief eenvoudige humus test die gericht is op het meten van de concentratie humusstoffen in de bodem. 

De HOTBIN monsters vallen echter buiten de schaal - maar let op: deze test is bedoeld om een betrouwbaar veldonderzoek te geven voor een bodem met 0,5-6% humusstoffen. Voor concentraties die daar ver boven liggen, is deze test niet betrouwbaar. 

Resultaat naar kwaliteit - Is HOTBIN compost geweldige compost?

Wij zijn van mening dat het hoge gehalte aan humusstoffen in HOTBIN compost deze onderscheidt van gewone compost. Door deze compost aan je bodem toe te voegen, verrijk je deze met componenten die de bodemgezondheid effectief verbeteren. 

Gedeeltelijk afgebroken materiaal (compost) zal blijven ontbinden nadat het aan de bodem is toegevoegd, en wanneer de koolstofcyclus uiteindelijk voltooid is, wordt het materiaal omgezet in koolstofdioxide, terwijl er een kleine hoeveelheid humus in de bodem achterblijft. Humusstoffen breken niet in grote mate af in de bodem, dus het toevoegen van een geconcentreerde vorm zal je bodem sneller verbeteren.

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig