Alles over HOTBIN Compost

Alles over HOTBIN Compost

Wat je kan verwachten van je eerste lading compost

Zodra je klaar bent om je eerste partij te oogsten, wees dan niet verrast als de compost nog wat extra verwerking nodig heeft. Dit is volkomen normaal, vooral in het begin wanneer de HOTBIN misschien nog niet helemaal zijn optimale temperatuur heeft bereikt. Latere partijen hebben meestal niet zoveel naverwerking nodig, tenzij je HOTBIN constant onder de 40°C heeft gewerkt.

We raden je aan om altijd 90 - 120 dagen te wachten voordat je je eerste partij compost oogst, zodat de HOTBIN genoeg tijd heeft om goed op temperatuur te komen. Dat gezegd hebbende is er niets dat je tegenhoudt om na 90 dagen even een kijkje achter het oogst luik te nemen, om te kijken hoe de compost eruit ziet.

Zodra je je eerste partij hebt geoogst, kan je vervolgens elke 30 tot 90 dagen verse compost oogsten.

Waarom de basislaag koel blijft

Als gevolg van de opstijgende hitte is de basislaag van de composthoop altijd het koelste gebied, vooral in de winter, omdat er koude lucht door de bodemplaat wordt aangezogen. De heetste en meest actieve lagen vind je in de midden- en bovenlagen, waar de afbraak en de compostering het snelst plaatsvinden. Dus zelfs als de bovenlaag kookt bij een warmte van 60°C, is de onderste laag van de hoop koel.

Meestal is het deze koelere onderste laag waar de compost rijpt en waar wormen en andere compost micro-organismen naartoe migreren om de compost af te maken. 

16_9_blogs_HOTBIN_compost

Wat zit er in een basislaag?

De sleutel tot succesvol composteren is dat je de verschillende verteringssnelheden kent van het afval dat je in de HOTBIN gooit. Om je HOTBIN een goede start te geven, raden we aan om voldoende licht verteerbaar afval toe te voegen wanneer je begint.

Waarom, vraag je je af?

Nou, dit type afval biedt een snelle voedselbron voor de hete composterende bacteriën. Terwijl ze het afval afbreken, genereren ze warmte als een natuurlijk bijproduct van het verterings- en ontbindingsproces.

Vers afval = warmte productie

Onthoud deze vuistregel: zonder regelmatige toevoeging van vers afval aan de HOTBIN, kan er geen warmte worden geproduceerd of behouden. Hierdoor kan het zijn dat sommige moeilijker te verteren materialen, niet volledig afbreken binnen het verwacht tijdsbestek.

Als je daarentegen gemakkelijk verteerbare afvalsoorten composteert, zal je merken dat de productie van bruikbare compost sneller gaat dan verwacht.

Kortom: de composteer snelheid varieert sterk van gebruiker tot gebruiker, aangezien iedereen verschillende soorten afval in verschillende hoeveelheden composteert. Onthoud dus; hoe warmer de bacteriën zijn, hoe gelukkiger ze zijn en hoe sneller ze werken!

16_9_blogs_HOTBIN_groenafval

Hoe je eerste partij compost eruit moet zien?

Ok, laten we realistisch zijn. Het is onwaarschijnlijk dat je eerste basislaag compost lijkt op de geïdealiseerde compost die je in de winkel koopt. Zelfgemaakte compost, of het nu uit een hete of koude composteerder komt, lijkt niet op de compost die je in de winkel koopt.

In plaats daarvan kan het binnen het bereik van de volgende vijf types vallen:

1) Een redelijk goede batch basislagen, klaar voor onmiddellijk gebruik.

Compost-1

2) Zwartachtige, samengeperste compost, enigszins nat en plakkerig.

Compost 2

3) Meestal bruin, met zichtbare stukken overgebleven.

Compost 3

4) Bruin/zwart, nat, plakkerig en mogelijk sijpelend water.

Compost 4

5) Stukjes van je afval zijn nog zichtbaar:

Compost 5

Vervolgstappen voor verschillende basislagen

Na ongeveer 90 - 120 dagen is het zover: je opent het oogstluik om de eerste basislaag (⅓ van de hoop) te oogsten. Afhankelijk van hoe je basislaag eruit ziet, hebben we advies op maat om je te helpen het ontbindingsproces te voltooien:

  1. Als het op compost lijkt en het aards ruikt; oogst dan de compost en gebruik het direct in de tuin. Kan je de compost nog niet meteen gebruiken? Bewaar het dan voor later gebruik. Er zijn verschillende manieren om je compost te bewaren. Lees hier hoe je dat kan doe.

Je basislaag compost lijkt op afbeelding 2 & 5:

 1. Oogst de basislaag. Verwijder al het niet-gecomposteerde afval en voeg dit materiaal weer toe aan de bovenkant van de HOTBIN;
 2. Vermeng dit met ongeveer 10 liter versnipperd papier of golfkarton (de helft van een draagtas vol);
 3. Voeg drie grote handjes houtsnippers toe (ongeveer 2 liter, de helft van een keuken emmertje vol);
 4. Voeg een emmertje vol vers, licht verteerbaar afval toe (bij voorkeur ongekookt keukenafval en gras indien aanwezig). Zorg ervoor dat het verse afval grondig wordt vermengd om de bacteriën gelijkmatig te verdelen. De bacteriën breken eerst het licht verteerbare materiaal af, waardoor ze sneller warmte genereren voordat ze naar de zwaarder verteerbare basislaag gaan. Tip: meng alles eerst in een grote container of kruiwagen voordat je het terug in de bak doet, om warmteverlies te voorkomen.
 5. Nadat je dit hebt gedaan stijgt de temperatuur een paar dagen naar 40-60°C, voordat het zich weer stabiliseert op 30°C.
 6. Blijf daarna nieuw afval toevoegen zoals gebruikelijk, samen met het versnipperde papier en houtsnippers. 
 7. Check de tweede basislaag na 8 - 10 weken, en de compost is klaar voor gebruik!

  Je basislaag compost lijkt op afbeelding 3 & 4:

  Lucky you! Deze basislaag kan je namelijk direct gebruiken! Als je basislaag een zurige geur heeft, wees dan niet ontmoedigd. Spreid het uit op een grondzeil en laat het een dagje in de zon liggen. Doordat de compost opnieuw belucht wordt, zal het zijn zure geur verliezen, opdrogen en makkelijker zijn om de grote klonten van de kleine te scheiden. Alle onvolledig afgebroken delen kunnen weer aan de bovenkant van de HOTBIN worden toegevoegd volgens bovenstaande instructies.

  Algemene herverwerkingstips

  Soms kom je in je geoogste compostbatch enkele items tegen die wat meer tijd nodig hebben om volledig af te breken, zoals takjes, stukjes eierschaal of botfragmenten. Deze kan je samen met vers afval opnieuw toevoegen aan de HOTBIN. Vergeet niet om elke keer als je nieuw afval toevoegt, vulmiddel en versnipperd papier of golfkarton toe te voegen. Wanneer het nieuwe materiaal gedeeltelijk gecomposteerd is, voeg dan ook vers afval toe om de bacteriën van licht verteerbaar voedsel te voorzien. 

  Laat je niet ontmoedigen

  Onthoud dat je eerste partij compost misschien niet perfect is, en dat is helemaal oké! Elke basislaag is uniek, afhankelijk van de tijd van het jaar en de beschikbare materialen. Je basislaag speelt een cruciale rol in het goed opstarten van je HOTBIN, dus houd je enthousiasme nog éven vast!

  Voor meer informatie over wat je van de volgende compostpartijen kan verwachten, check “Hoe ziet HOTBIN compost eruit en hoe voelt het?”

  Veel plezier met je compost!

  Terug naar blog
  Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
  Download nu snel je checklist!

  Checklist HOTBIN (gratis!)

  170 materialen om te composteren

  ✅Je gegevens zijn 100% veilig