Over HOTBIN

Het verhaal van de HOTBIN

Beeld je even in dat in je tuin de mooiste bloemen, groenten en fruit groeien. En dan, op een dag terwijl je wat rondloopt door je eigen groene domein, valt je oog op die ongeordende composthoop, verstopt in de uiterste hoek van je tuin. De verwaarloosde bende werpt je een kwaadwillige blik toe, lijkt bijna pootjes te hebben gekregen, en staat op het punt je als een woedende schaduw door de tuin te achtervolgen!

De Verwaarloosde Composthoop

Zonder dollen, het was dus een verwaarloosde composthoop die de aanstichter bleek te zijn van de creatie van de HOTBIN door de Britse uitvinder Tony Callaghan. Tony greep zijn oude liefde voor biologie weer erbij, en dat allemaal nadat zijn vrouw hem vriendelijk doch dringend had ingelicht dat die composthoop echt opgeknapt moest worden. Anders zou er narigheid te wachten staan, dat snap je zeker wel!

Foto HOTBIN uitvinder Tony Callaghan

Tony besteedde twee jaar aan het begrijpen van wetenschap, technologie en de fundamentele principes van industriële compostering. Hij stortte zich volledig op de missie om een compostbak te ontwikkelen die een einde zou maken aan het onnodige verbranden van afval. Met de steun van Northstar Ventures en de samenwerking met productiepartner Engineered Foam Products zette hij alles op alles om een compostbak te creëren waarmee je kan warm composteren.

"Ik geniet ervan problemen op te lossen en de impact van de oplossing te zien. Ik wilde een compostbak ontwerpen die de drie meest voorkomende problemen bij “thuis composteren” oplost. Thuis composteren is vaak moeilijk door de beperkingen op de soorten voedsel die je kunt composteren, de tijd die het kost om resultaten te zien en de gevolgen van geuren die ongewenste bezoekers aantrekken."

Tony Callaghan - CEO van AC Innovations

HOTBIN warm composteren 40-60 graden

Na vele prototypes, en tot vreugde van zijn vrouw, was Tony's uiteindelijke ontwerp geslaagd en kreeg het logischerwijs de naam: HOTBIN. Gelanceerd eind 2011, kan deze innovatieve compostbak temperaturen bereiken van 40-60°C en compost produceren in 30-90 dagen door meer soorten afval sneller te composteren dan traditionele koude composthopen.

Groot succes!

HOTBIN ontving al snel lovende recensies van thuiskwekers, volkstuinhouders en professionele tuiniers, en werd met succes getest door Garden Organic, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor het bevorderen van biologisch tuinieren en het inspireren van mensen om op een duurzame manier te groeien.

Garden Organic testte de HOTBIN op gebruiksgemak, effectiviteit en compost kwaliteit op hun onderzoekslocatie bij Ryton Gardens.

"De HotBin verwerkte na 90 dagen een zeer uitdagende mix van voedselafval tot compost. Tijdens de proef waren we echt onder de indruk dat bij het controleren van de temperatuur het 60°C aangaf terwijl de buitentemperatuur ongeveer 10°C was."

Jane Griffiths - Duurzaam Afvalbeheerder bij Garden Organic

HOTBIN - Maak compost, wij helpen mee!

 

HOTBIN hoopt zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om te starten met thuiscomposteren, met behulp van een compostsysteem dat veilig, gemakkelijk te gebruiken is en een breed scala aan types afval kan recyclen. Ondertussen zijn al 100.000+ huishoudens in het Verenigd Koninkrijk succesvol gestart met de HOTBIN!

HOTBIN in Nederland vanaf 2024

Vanaf 2024 is de HOTBIN in Nederland te koop. In samenwerking met de oprichters van de Wormenboerderij wordt de HOTBIN nu via verschillende verkoopkanalen aangeboden in Nederland. 

“Na het testen van de HOTBIN en het zien van het eindresultaat (de compost) waren we meteen overtuigd. Met de Wormenboerderij zijn we uiteraard fan van composteren dmv compostwormen. Maar nu zijn we een even grote fan van warm composteren met de HOTBIN. De snelheid, gebruiksgemak en hoeveelheid afval die je kunt composteren is ongekend!

Emiel de Kruijff - Eigenaar Wormenboerderij

HOTBIN varianten

1 van 3