Veelgestelde vragen

Populaire vragen

Hoe werkt de HOTBIN?

De HOTBIN is een innovatieve compostbak die verschillende soorten afval versneld omzet in compost d.m.v. warm composteren. Met een capaciteit van 100 tot 700 liter gebruikt de HOTBIN  een slim systeem om warmte vast te houden en activiteiten van micro-organismen te bevorderen. De afgesloten bak bereikt temperaturen van 40-60°C, waardoor een versnelde afbraak van organisch materiaal plaatsvindt. Hierdoor kan je tot wel 32x sneller GFT verwerken t.o.v. koude compostbakken, heb je binnen 30-90 dagen compost en minimaliseer je de ongewenste geuren/ongedierte. De HOTBIN verwerkt veel soorten materiaal, zoals keukenafval, tuinafval, karton, papier, etensresten, bedding van huisdieren en zet dit om in voedzame compost!

Zie voor de gehele uitleg de handleiding.

Wat zijn de verschillen in koud en warm composteren?

Warm composteren en koud composteren verschillen in de snelheid van composteren. Warm composteren, zoals bij de HOTBIN, creëert een hitte van ongeveer 60°C, versnelt de afbraak tot wel 32x sneller van organisch materiaal en produceert binnen 30-90 dagen hoogwaardige compost. Dit is een proces dat alleen kan plaatsvinden met voldoende zuurstof. Hierdoor is het belangrijk om de inhoud van de HOTBIN luchtig te houden d.m.v. houtsnippers. Aan de andere kant is koud composteren een trager proces zonder strikte temperatuurvereisten. Het duurt zo’n 1-3 jaar, voordat het organische materiaal is omgezet tot compost. Om al je GFT te kunnen verwerken heb je dus een veel grotere compostbak nodig. Het voordeel is wel dat het een stuk minder aandacht vereist als het proces van warm composteren. 

Zie voor de gehele uitleg de handleiding.

Welk afval kan ik composteren in de HOTBIN?

De meeste organische materialen zijn eenvoudig te composteren met de HOTBIN. Denk hierbij aan:

 • Keukenafval: Groenten- en fruitresten, koffiedik, theebladeren en eierschalen
 • Tuinafval: Grasmaaisel, bladeren, onkruid, takjes en bloemresten
 • Snoeiafval: Takjes en twijgen.
 • Papier: Karton, kranten, kantoorpapier, magazines en papieren verpakkingen
 • Gekookt voedsel: Etensresten
 • Stro en zaagsel: Bijvoorbeeld de bedding van huisdieren.

Zie voor de uitgebreide lijst: 170 materialen die je kan composteren in de HOTBIN.

Wat kan ik met de compost uit de HOTBIN?

Compost is een waardevolle bodemverbeteraar en voedingsstof voor planten. Meng het met tuingrond om de bodemstructuur te verbeteren, waterretentie te verhogen en de voeding in de aarde te brengen. Compost bevordert de activiteit van micro-organismen en onderdrukt ziekten, wat leidt tot gezondere planten. Het vermindert ook de behoefte aan kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, waardoor tuinieren milieuvriendelijker wordt. Bovendien helpt compost bij het verminderen van afval en draagt het bij aan een duurzamere levensstijl. Of het nu in moestuinen, bloembedden of plantenbakken wordt gebruikt, compost is een veelzijdige en duurzame bron voor tuinplezier.

Hoe werkt warm composteren?

Bij warm composteren stimuleren hogere temperaturen, meestal tussen 40°C en 60°C, de activiteit van micro-organismen zoals bacteriën en actinomyceten. Deze micro-organismen versnellen de afbraak van organisch materiaal door enzymatische processen. Ze consumeren groen materiaal, dat rijk is aan stikstof, en bruin materiaal, dat koolstof bevat. De warmte die vrijkomt tijdens hun metabolische activiteit versnelt het composteringsproces, waardoor ziektekiemen en ongewenste onkruid zaden worden gedood. Deze wisselwerking tussen micro-organismen en warmte zorgt voor een efficiënter en sneller composteerproces in een warme compostbak zoals de HOTBIN.

Alle vragen HOTBIN

Moet het deksel te allen tijde gesloten zijn?

Ja, tenzij je afval toevoegt, houd de deksel van de HOTBIN ten allen tijde gesloten om de warmte binnen te houden.

Hoe komt er zuurstof/lucht in de HOTBIN?

De luchtinlaat bevindt zich onderin aan de voorkant (Zie de schematische weergave in de handleiding). Zorg ervoor dat de inlaat vrij is, bijvoorbeeld met sneeuw, grond of emmers.

Waar kan ik meer houtsnippers krijgen?

Maak het zelf door takken/twijgjes te snijden of gebruik uw eigen versnipperaar/hakselaar. Check of je gemeente of een hovenier dit gratis aanbiedt. Anders kan je extra inkopen bij de HOTBIN website. 

Hoe zet ik compost (of voedselafval) volume (liters) om naar gewicht (kg)?

Voedselafval heeft een dichtheid van ongeveer 50%, dus een volle 10-liter keukenbak zou ongeveer 5 kg wegen. Compost heeft ook een dichtheid van ongeveer 50%. 

Wat kan ik doen als het proces is gestopt?

Als het proces is gestopt, laten we zeggen dat de temperatuur boven de 50°C was en is teruggevallen naar ongeveer 20°C of omgevingstemperatuur, voeg dan een bakje (ongeveer 3-5 kg) nieuw voedselafval toe, roer het door de bovenste laag, laat het 24 uur staan. De interne temperatuur zou moeten beginnen te stijgen. Daarnaast zou je in de winter ook de kickstart jerrycan kunnen gebruiken. Vul deze met warm water en zet deze middenin de HOTBIN.

Moet mijn compost naar aarde ruiken?

Ja, compost ruikt naar aarde/bosgrond.

Heb ik meer dan één HOTBIN nodig?

Er zijn verschillende varianten HOTBIN, die geschikt zijn voor verschillende huishoudens. Dit hangt af van de hoeveelheid keukenafval en de grootte van de tuin. Op de homepage staat een vergelijker. Houd er rekening mee dat bij het vergelijken met traditionele 'koude' bakken de afbraak van uw afval 32 keer sneller gaat wanneer het op 60°C werkt. Alleen als u een uitzonderlijk groot huishouden, een zeer grote tuin of gazon heeft, zouden we de HOTBIN Mega (450/700) aanraden. 

Is de HOTBIN bestand tegen ratten?

Ongediertebestrijdingsexperts geven aan dat ratten bijna alles hebben gegeten, inclusief alle soorten plastic, metalen draden en beton. Het is onmogelijk om te zeggen of de HOTBIN '100% ratbestendig' is. De HOTBIN is ontworpen om de aantrekkelijkheid voor ratten te minimaliseren.

Moet ik groen en bruin afwisselen in de HOTBIN?

Groene materialen (stikstofrijk) en bruine materialen (koolstofrijk) moeten bij traditioneel composteren goed worden afgewisseld. Bij de HOTBIN is er geen noodzaak om 'groen en bruin' af te wisselen. Het is vooral belangrijk dat je het afval klein maakt/snijdt (bij voorkeur <2 cm, maar altijd <4 cm) en zowel versnipperd papier/karton en wat houtsnippers toevoegt.

Onkruidzaden composteren in de HOTBIN?

Onkruidzaden kunnen overleven in een koude hoop, maar de meeste worden gedood in een hete HOTBIN. Zelfs hardnekkige soorten zoals het stinkende gouwe, duizendknoop, knolboterbloem, zevenblad en winde zullen temperaturen van 40-60°C niet overleven.

Er komt stoom uit de luchtklep, is dat normaal?

Stoom is een goede indicator dat de temperatuur stijgt en het proces werkt. Af en toe, wanneer de luchttemperatuur daalt, zal de stoom die de compost verlaat (via de luchtklep) condenseren voordat deze de HOTBIN verlaat. Je kunt kleine druppels op de deksel en de zijwanden zien. Dit is normaal!

Waarvan is de HOTBIN gemaakt?

De HOTBIN is gemaakt van uitgebreid polypropyleen (EPP) - een robuust technisch materiaal van het merk ARPRO. Zie de website van ARPRO voor meer informatie.

Dit materiaal is recyclebaar tot nieuwe kunststoffen!

Wat als mijn compost er erg houtachtig uitziet?

Het is heel gemakkelijk om te weinig houtsnippers toe te voegen, dus zorg ervoor dat je elke keer een paar handenvol toevoegt bij het toevoegen van vers afval. Dit is essentieel om de compost luchtig en zuurstofrijk te houden. Als je een partij compost heeft die er te houtachtig uitziet, haal deze er dan uit, bewaar het en gebruik het opnieuw als houtsnippers. 

Wat moet ik niet aan mijn HOTBIN toevoegen?

Een beknopte lijst van dingen die NIET aan de HOTBIN moeten worden toegevoegd:

 • Vloeistoffen zoals water, urine, soepen, jus. Dit is te nat.
 • Hete BBQ/kolen/houtas (laat eerst afkoelen).
 • Glas, plastic, rubber, verf, metalen, oplosmiddelen, benzine, olie
 • Grote bevroren items (laat ontdooien en snijd ze in stukken)
 • Inhoud van uw stofzuiger

Check ook de lijst van 170 materialen die in een HOTBIN kunnen!

Is de HOTBIN alleen verkrijgbaar in het zwart?

Ja. Waarom zwart -  Dat is  de standaard kleur van het EPP-materiaal. Honderden kleuren zijn mogelijk, maar het kleuren van de korrel voegt aanzienlijke kosten toe.

Hoe lang gaat de HOTBIN mee?

Het EPP ARPRO-materiaal is een duurzaam materiaal wat weersbestendig is tegen regen en zon. De HOTBIN kan dus prima buiten staan. Als het goed wordt onderhouden, zou het u minstens 10 jaar van verse compost moeten voorzien.

Wordt de HOTBIN geleverd met garantie?

Ja, de HOTBIN wordt geleverd met een garantie van 3 jaar op de fabricage van de HOTBIN zelf. De accessoires die bij de HOTBIN worden geleverd, hebben een garantie van 1 jaar.

Moet de HOTBIN worden gemonteerd?

De HOTBIN (200) en HOTBIN Mini (100) worden kant-en-klaar geleverd.

De HOTBIN Mega (450/700) raden we aan om met 2 personen in elkaar te zetten.

Is 80°C te warm?

De maximale temperatuur waarbij bacteriën kunnen werken, is 70-75°C. Het is zeldzaam dat de HOTBIN boven de 60°C komt. Controleer dubbel of u de Celsius-schaal leest en niet Fahrenheit (60°C = 140°F).

Moet ik voedselafval in kranten verpakken?

Nee, je moet voedselafval niet in kranten verpakken wanneer je dit toevoegd aan de HOTBIN.
Bij koud composteren wordt dit soms aanbevolen om te voorkomen dat vliegen bij het voedselafval komen. Boven 40°C doodt de warmte in de HOTBIN vliegen. De gesloten deksel voorkomt dat vliegen binnenkomen en zelfs als ze binnenkomen (bijvoorbeeld wanneer het deksel open is), zodra de HOTBIN meer dan 40°C bereikt, worden ze gedood. In de HOTBIN heeft het verpakken van voedselafval een negatief effect - het papier wordt vochtig en vormt een barrière voor zuurstof. Het materiaal binnenin zal rotten in plaats van aerobisch warm te composteren.

Kan ik wormen aan de HOTBIN toevoegen?

Het is niet nodig om wormen toe te voegen aan de HOTBIN, maar kunnen de compostering wel versnellen.

Wanneer je deze toch wilt toevoegen: voeg ze niet toe aan de bovenste actieve laag (60°C zal ze doden). Voeg ze in plaats daarvan toe aan de koelere onderste laag materiaal via het oogstluik van de HOTBIN.

Welk effect heeft een koude wind op mijn compost?

Door de goede isolatie heeft de HOTBIN geen last van koude winden. Dit in tegenstelling tot een composthoop, die bij een koude wind zo’n 100 keer sneller zijn warmte verliezen in vergelijking met een warme, windstille dag.

Wat is mulchcompost?

Mulchcompost is niet volledig rijpe of stabiele compost wat de HOTBIN binnen 30 dagen kan produceren. Als je goed kijkt, zie je veel takjes en herkenbare stukjes planten. Het is nog aan het ontbinden en is nog niet klaar om te worden gebruikt als bodemverbeteraar of meststof - het zal de bodem van zuurstof beroven en mogelijk stikstof. Dit is goed als je wilt mulchen, maar niet als je je bodem wilt verbeteren of bemesten.

Hoeveel compost produceert de HOTBIN per jaar?

Uitgaande van gemiddelden, zal de HOTBIN zo’n 2 kg compost produceren voor elke 10kg aan afval die wordt toegevoegd. 

De gemiddelde gebruiker zal de HOTBIN ongeveer 4 keer per jaar legen. Elke keer wordt ongeveer 60-70 liter compost eruit gehaald. Dit is bij de HOTBIN Mini (100) ongeveer de helft en bij de HOTBIN Mega (450/700) minstens dubbel zoveel.

Wanneer je de compost eruit haalt, zal deze in volume uitzetten, doordat het samengedrukt in de HOTBIN zit. Hierdoor kan het nog in volumes verdubbelen. 

Let op: Uiteindelijk is de hoeveelheid compost het resultaat van het afval wat erin gaat en wordt het tempo bepaald door de temperatuur. 

Mijn bestelling

Waar is mijn bestelling?

Je hebt een mail ontvangen met daarin een Track & Trace code. In deze mail staat een link naar een pagina waar je de status en verwachte leverdatum kan checken.

Kan ik mijn bestelling annuleren of wijzigen?

Wanneer je van ons de Track & Trace hebt ontvangen, is het pakket al verstuurd. Is dit niet het geval, mail ons met de wijziging of annulering van je bestelling.

Hoe plaats ik een bestelling?

1) Winkelwagen: Klik op de knop ‘Aan winkelwagen toevoegen’ wanneer je een product wilt bestellen. Tevreden met je winkelwagen? Klik rechtsbovenin op het winkelwagen icoon en klik op de knop ‘afrekenen’.

2) Gegevens: Voeg de gevraagde gegevens in, zodat we weten waar we je bestelling moeten afleveren. Als je liever je bestelling zelf ophaalt kan je dit ook hier aangeven. Gelukt? Klik op de knop ‘Ga naar betalen’.

3) Betalen: Op deze pagina kun je zelf de betaalmethode kiezen.

Bezorgen jullie in België?

Jazeker! De HOTBIN wordt bezorgd in Nederland en België.

Wat kost bezorging?

Bestelling boven de 60,- euro worden gratis verzonden.

Wanneer je bestelling onder de 60,- euro is betaal je 6,95 verzendkosten.

De HOTBIN kan alleen thuis worden geleverd.

Wat is de verwachte levertijd?

We leveren elke dinsdag en vrijdag

- De HOTBIN is te groot om met PostNL of DHL mee te geven. We werken samen met XXL Pakket.

- Elke maandag en donderdag worden 15:00 bestellingen opgehaald

- 99% van de bestellingen worden de volgende dag uitgeleverd

- De HOTBIN kan alleen thuis worden geleverd.

Op welke manieren kan ik betalen?

iDEAL: Betaal veilig, makkelijk en snel via iDEAL. Wanneer je iDEAL hebt geselecteerd en je de bestelling hebt bevestigd, kom je vanzelf in de betaalomgeving van je eigen bank. De transactie wordt direct verwerkt.

Creditcard: Ook kun je eenvoudig met creditcard afrekenen. Wij accepteren VISA en Mastercard. Wanneer je deze optie kiest kan je de bestelling plaatsen, nadat je het creditcardnummer, naam kaarthouder, vervaldatum en CVC code hebt ingevuld

Ik heb geen bestelbevestiging ontvangen?

Het kan zijn dat je al wel hebt betaald, maar geen bestelbevestiging hebt ontvangen. Het kan zo zijn dat er vertraging is, dus we raden aan even geduld te hebben. Check ondertussen ook of de bestelbevestiging niet is binnengekomen in je spam box.

Heb je binnen 2 uur geen bestelbevestiging ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Wanneer ontvang ik mijn terugbetaling?

Heb je de bestelling geretourneerd? Dan zorgen wij dat we na ontvangst en goedkeuring van de retournering de betaling overmaken. Dit zal maximaal 14 dagen duren, nadat je het product retour hebt gestuurd.

Hoe kan ik mijn bestelling retourneren?

Is het product niet naar wens? Retourneren aanmelden kan tot 14 dagen na ontvangst. Mail ons!

Indien je gebruik maakt van uw herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en - indien redelijkerwijze mogelijk -  in de originele staat en verpakking aan de ondernemer geretourneerd worden. Mocht het product beschadigd of de verpakking meer beschadigd zijn dan nodig is om het product te proberen, dan kunnen we deze waardevermindering van het product aan je doorberekenen. Behandel het product dus met zorg en zorg ervoor dat deze bij een retour goed verpakt is. Het product kan je afleveren bij een PostNL of DHL servicepunt. Zodra wij het geretourneerde product correct hebben ontvangen, storten wij binnen 14 dagen het aankoopbedrag terug.

Is retourneren gratis?

Ja, retourneren is gratis.

Wat is het garantiebeleid?

Voor alle artikelen die je bij HOTBIN Composting koopt, geldt de wettelijke garantie. Dit betekent dat de producten moeten doen, wat de consument in redelijkheid kan verwachten.

Verder wordt de HOTBIN geleverd met een garantie van 3 jaar op de fabricage van de HOTBIN zelf. De accessoires die bij de HOTBIN worden geleverd, hebben echter een garantie van 1 jaar.

HOTBIN

1 van 4