Wat betekent ‘te nat’ voor warme compostering?
Je composthoop is te nat als er meer water in het afval zit dan dat er energie (calorieën/warmte) beschikbaar is om het vocht te verdampen. Als je een te natte mix niet in balans brengt, komt het afval niet boven de 40°C, zal het gaan stinken en vloeit er vloeistof uit de bodem van de HOTBIN.
Is mijn afval ‘te nat’ voor warme compostering?
Omdat je doorgaans niet controleert of het afval ‘druipend nat’ is, kan het een uitdaging zijn om erachter te komen of het te nat is. Het afval is 'te nat' wanneer het totale percentage water in je afval boven de 75% ligt. Als vuistregel geldt:
- Tuinafval heeft een vochtgehalte van 40-60%;
- Groenteschillen hebben een vochtgehalte van 70%;
- Voedselafval heeft gemiddeld een vochtgehalte van 80%;
- Voedingsmiddelen zoals salades, sappulp en gekookt voedsel hebben een vochtgehalte van 90%.
Hoe merk ik dat mijn afval ‘te nat’ is voor warme compostering?
- Als er veel vloeibare meststof (bruine vloeistof) uit de roosterplaat lekt; controleer of het water daadwerkelijk achter de roosterplaat vandaan sijpelt. Negeer de condens en het water dat aan de binnenkant van het deksel druppelt wanneer je hem opent;
- Het afval in de HOTBIN ruikt bedorven, ranzig of riool-achtig (anaëroob);
- De temperatuur in de toplaag stijgt niet boven de 30-40°C; slechte beluchting en een gebrek aan nieuw afval voorkomen dat de temperatuur boven de 40°C stijgt. Check deze twee elementen dus ook.
Hoe herstel ik afval dat ‘te nat’ is?
- Dit herstel je door licht verteerbaar afval aan je mix toe te voegen. Papier en/of golfkarton absorbeert overtollig vocht gemakkelijk, en is het meest makkelijke en voor de hand liggende materiaal om toe te voegen. Voor meer informatie over verhoudingen tussen versnipperd papier tot ‘nat’ afval, bekijk de pagina Help! Ik heb geen versnipperd papier. En nu? Tip: vermijd het toevoegen van krantenpapier of karton van bijvoorbeeld ontbijtgranen voor dit doeleinde. Doordat bacteriën dit materiaal niet makkelijk kunnen verteren, zal je deze ingrediënten als papperige massa terugvinden in je uiteindelijke compost.
- Daarnaast voeg je ook altijd een deel houtsnippers toe om de luchtstroom binnen de HOTBIN te reguleren en te bevorderen. Onthoud: versnipperd papier is om het vochtgehalte in balans te brengen, en houtsnippers zijn noodzakelijk om een goede beluchting te creëren en te behouden. Beide ingrediënten zijn essentieel voor het effectief verwarmen van de HOTBIN, en kunnen niet onderling worden afgewisseld.
Stapsgewijze handleiding voor het herstel van een te natte HOTBIN
Stap 1: herstel de bovenste laag
-
Meng 8 handen vol (een halve emmer of een halve draagtas) (golf)karton of versnipperd papier door de bovenste laag. Controleer of je de afgelopen weken minstens 6 handen vol houtsnippers aan het voedselafval hebt toegevoegd. Zo niet, voeg dit dan alsnog toe en wacht 48 uur. Controleer daarna of de temperatuur boven de 40°C is gestegen. Zo niet, ga dan naar stap 2 hieronder.
Stap 2: controleer de basislaag
Open het oogstluik en inspecteer het afval in de basislaag. Bekijk aan de hand van onderstaande tabel hoe jouw basislaag eruit ziet en ruikt. Heb je het juiste voorbeeld gevonden? Top! Volg dan de vervolgstappen van dat voorbeeld. Kom je er niet helemaal uit? Stuur dan een foto naar vragen@hotbincomposting.nl. We helpen je graag verder!
1) Aërobe en actieve basislaag
- Er lekt water maar ruikt niet bedorven;
- Geel/groen materiaal met herkenbaar afval dat nog niet gecomposteerd is;
- Temperatuur onder 40°C.
Opmerking: je afval is nog steeds actief, wat normaal is voor afval dat om en nabij de 6 weken is.
Vervolgstappen
Als het afval in de toplaag van de HOTBIN niet binnen 2-3 dagen boven de 40°C komt, heeft de onderkant waarschijnlijk last van een beperkte luchtstroom.
- Voeg droog materiaal toe: meng 1 tot 2 draagtassen papier door de basislaag, samen met 1 draagtas houtsnippers om de luchtstroom te verbeteren.
- Voeg de inhoud vervolgens weer toe aan de HOTBIN.
Tip: mogelijk vind je het makkelijker om de basislaag uit te spreiden op een zeil, alles te vermengen en vervolgens weer toe te voegen.
2) Basislaag Anaëroob en actief
- Er lekt water;
- Het afval in de basislaag is geel/groen/bruin/zwart met slijmerig en gedeeltelijk verteerd afval;
- Het ruikt bedorven
- Temperatuur onder de 40°C
Let op: je afval heeft aandacht nodig om de geur te verwijderen en terug te keren naar de aërobe status.
Vervolgstappen
- Verwijder de basislaag en leg deze op een plastic zeil om te drogen en te beluchten. Dit kan enkele uren duren.
- Meng 1 tot 2 draagtassen papier door de onderste laag, en voeg minstens één draagtas vol houtsnippers toe (indien je dit nog niet eerder gedaan hebt).
- Voeg de inhoud vervolgens weer toe aan de HOTBIN.
3) Basislaag aërobe en niet actief
- Vooral bruine, natte, drasserige, kleverige en plakkerige stukken, temperatuur onder de 20°C, geen geur of aardse geur.
- Normaal gesproken is dit het geval bij afval ouder dan 12 weken.
Let op: je afval is gecomposteerd en is nu stabiel. Opwarmen tot 60°C is onwaarschijnlijk.
Vervolgstappen
Deze compost is klaar voor gebruik. Verwijder de compost direct. Indien je deze laag laat zitten, wordt de laag verder samengedrukt waarmee je uiteindelijk de luchtstroom beperkt. Hierdoor weerhoud je de bovenste laag ervan om boven de 60°C te stijgen.
Ben je bang dat de compost er te ruw en klonterig uitziet? Lees dan het artikel Hoe ziet HOTBIN compost eruit en hoe voelt het?
4) Basislaag anaërobe en inactief
- Je compost ziet eruit als zwarte slib, er lekt water en het heeft een sterke afvoer-achtige geur.
Let op: je afval is anaëroob gecomposteerd. Het is nu stabiel en het is onwaarschijnlijk dat het opnieuw zal opwarmen tot 60°C.
Indien je deze laag laat zitten, wordt de laag verder samengedrukt waarmee je uiteindelijk de luchtstroom beperkt. Hierdoor weerhoud je de bovenste laag ervan om boven de 60°C te stijgen
Vervolgstappen (opties):
- Verwijder de compost en laat het drogen op een zeil. Af en toe draaien met een vork helpt het afval te beluchten en de resterende geur te verwijderen. Eenmaal gedroogd, maak je het los met een vork. De kleinere stukjes kan je gebruiken als mulch. De grotere stukken voeg je geleidelijk weer toe aan de HOTBIN als vulmiddel (moet wel droog zijn!)
- Graaf het in. Controleer hierbij wel of de compost niet actief is (stap 2.2). Actief afval trekt ongedierte aan en berooft de bodem van stikstof vanwege de voortdurende bacteriële activiteit.
Nog steeds aan het worstelen?
Neem contact met ons op! Stuur ons een foto van je basislaag en wij voorzien je graag van advies.