Hoe voorkom ik vliegjes in de HOTBIN?

Hoe voorkom ik vliegjes in de HOTBIN?

Hoewel je vliegen en maden niet vaak tegenkomt in de HOTBIN, kan het voorkomen dat je enkelingen tegenkomt die verdwaald zijn. Mocht dit het geval zijn, dan kan het erop wijzen dat de inhoud van je HOTBIN waarschijnlijk niet geschikt is voor hoge composteringstemperaturen (40-60°C).

Welke soort vliegen worden geassocieerd met compostbakken?

Huisvliegen en fruitvliegjes zijn de meest voorkomende type vliegjes die je tegen kan komen in en rondom een compostbak. Beiden gedijen goed in een warme omgeving, waarbij ze toegang hebben tot veel gistend en rottend materiaal om zichzelf te voeden en hun eitjes in te leggen. 

Voorkom vliegen en maden met een warme HOTBIN

De basis voor het voorkomen van vliegen en maden in de HOTBIN komt neer op twee belangrijke punten:

  1. De HOTBIN is een gesloten eenheid - ze zullen zelden binnenkomen via het open deksel wanneer je de HOTBIN vult.
  2. Houd de HOTBIN warm - zodra de HOTBIN boven de 40°C is, zullen de eieren sterven, die in het afval gelegd zijn voordat het de HOTBIN inging.

In huis kan je:

  • Je afvalcontainer voor voedsel gesloten houden;
  • Rijp fruit in de koelkast bewaren, uit de buurt van fruitvliegjes.

In de HOTBIN kan je

  • De temperatuur tussen de 40-60°C houden;
  • Controleren of alle luiken en deksels goed gesloten zijn;
  • De buitenkant afvegen met een doek om eventuele resterend afval, geuren en materialen te verwijderen.

Hoe kunnen vliegen en maden dan toch in een gesloten HOTBIN terecht komen?

Zodra ze de kans krijgen, leggen vliegen hun eieren graag in vochtig, warm en rottend materiaal. Ze zijn vooral dol op keukenafvalbakjes als het deksel gedeeltelijk of helemaal open is. Vrouwtjesvliegen leggen gemiddeld ongeveer tussen de 120 en 150 eieren die binnen 72 uur uitkomen.

Opmerking voor de slimme onder ons: sommige platforms raden het aan om je groente- en fruitafval in een krant te wikkelen, alvorens je het aan de composthoop toevoegt. In tegenstelling tot dit advies, raadt ons HOTBIN-team dat sterk af. De krant zal waarschijnlijk zichtbaar zijn in de uiteindelijke compost vanwege het hoge ligninegehalte, waardoor het waarschijnlijk het ontbindingsproces van het ingewikkelde afval zal vertragen. Ook kan dit de luchtstroom in de HOTBIN blokkeren, waardoor de hoop anaëroob kan worden.

Waarom lijkt het aantal vliegen in mijn HOTBIN toe te nemen?

Op het moment dat je je voedselafval aan de HOTBIN toevoegt, kan het zijn dat nog niet alle vliegeneieren zijn uitgekomen. Aangezien deze niet zichtbaar zijn voor het blote oog, kan je dit niet makkelijk controleren. Als je HOTBIN geen hoge temperatuur bereikt (20-25 °C), creëert hert de perfecte omstandigheden voor de eitjes om uit te komen, waardoor de larven makkelijk uitgroeien tot volwassen vliegen, waardoor hun populatie uiteindelijk zal groeien.

Waarom zijn er vliegen rond de luchtklep en het oogstluik?

Af en toe kun je een aantal vliegen rond de luchtklep of het oogstluik zien vliegen, en helaas is er niks waarmee je dit kan voorkomen. Deze vliegen worden aangetrokken door de restgeur van afval, maar zullen vrij snel rechtsomkeer maken als ze geen voedselbron of plek kunnen vinden om hun eieren in te leggen. Zorg er dus altijd voor dat alle luiken goed gesloten zijn!

Hoe voorkom ik maden en vliegen in de HOTBIN?

Als je ervoor zorgt dat je HOTBIN warm genoeg is (40 - 60 °C), vind je de volgende keer geen vliegen meer in je HOTBIN. Heb je moeite om je HOTBIN op deze temperatuur te krijgen? Overweeg dan de volgende snelle maar zeer effectieve cheats om je HOTBIN op 60°C te krijgen:

  • Voeg een doos grasmaaisel toe samen met voldoende papier/karton en houtsnippers. Meng dit door het afval dat al in de HOTBIN zit;
  • Heb je geen gras? Voeg dan 2-3 kopjes kippenkorrels of kippenpoep toe;
  • Controleer of er geen overtollig vocht zichtbaar is door de beluchtingsplaat in de bodem. Is dit wel het geval, voeg dan een halve emmer karton, en een halve emmer houtsnippers toe;

De HOTBIN zal nu moeten opwarmen, waardoor binnen 2 dagen alle vliegen gecomposteerd zijn. 

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig