Help! Ik heb geen versnipperd papier. En nu?

Help! Ik heb geen versnipperd papier. En nu?

Geen paniek! Onze definitie van ‘versnipperd papier’ wil niet zeggen dat je stapels papier moet kopen. Heb je toevallig een versnipperaar in huis? Top! Heb je dat niet? Geen probleem. Zelfs dan heb je waarschijnlijk alsnóg meer bruikbaar papier in huis dan je in eerste instantie dacht.

Een van de voordelen van het recyclen van huishoudelijk papierafval is dat het je hoeveelheid huishoudelijk afval, dat je anders moet laten afvoeren, aanzienlijk vermindert. Dit scheelt weer een ritje naar de stort, en alleen daarmee draag je al een stukje extra bij aan het welzijn van de aarde. Een ander voordeel is dat je persoonlijke documenten (met eventuele gevoelige informatie), rondom je huis blijven en totaal worden vernietigd, zonder dat je het risico loopt dat andere mensen ermee aan de haal gaan. 

Hieronder vind je verschillende soorten composteerbare papiersnippers geschikt voor je HOTBIN.

Wat je kan toevoegen

Wat je moet verwijderen

Kantoordocumenten, printjes, fotokopieën, oude e-mails, oud papierwerk en brieven

Verwijder paperclips, nietjes en plakband

Facturen, afleverbonnen, witte en bruine enveloppen

Verwijder paperclips, nietjes en plastic vensters

Bruine (golf)kartonnen (bezorg)dozen

Verwijder plakband, documentvensters en nietjes. Gebruik alléén droog karton!

Notebook papier, notitieblaadjes, tekenpapier, kleurplaten en dagboekpagina’s

Verwijder lijmresten en bindingen

Oude kranten, tijdschriften en telefoonboeken

Verwijder lijmresten, en glanzende (voor)pagina’s

Boodschappenlijstjes, recepten en papieren zakken

Verwijderd lijmresten en nietjes

Ongewenste handleidingen (niet glimmend) en folders

Verwijder paperclips, nietjes en plakband

Ongewenste bijsluiters

Verwijder paperclips, nietjes en plakband

Chocolade verpakkingen

Laat de chocola zéker niet verpieteren 😉

Closetrollen van toiletpapier en keukenrollen

Bekijk hiervoor onderstaand advies

 

Waarom moet het perse verscheurd papier zijn?

Versnipperd papier heeft een verhoogd cellulosegehalte, wat betekent dat bacteriën het gemakkelijk kunnen verteren waardoor het effectief composteert met de rest van je afval. Maar let op: niet alle soorten papier zijn gelijk qua absorptie en afbraak eigenschappen. Hierom raden we bepaalde soorten papier boven andere aan. 

 • Printpapieren – 95% cellulose | 5% houtstof (lignine)
  • Laag percentage houtstof. Duurt dagen/weken om af te breken. Makkelijk te verteren voor bacteriën en zullen snel en effectief composteren met de rest van je afval.
 • Bruine (golf)kartonnen dozen – 90% cellulose | 10% houtstof (lignine)
  • Laag percentage houtstof. Duurt dagen/weken om af te breken. Makkelijk te verteren voor bacteriën en zullen snel en effectief composteren met de rest van je afval.
 • Kranten – 70% cellulose | 30% houtstof (lignine)
  • Hoog percentage houtstof. Duurt maanden om af te breken (onderschat het afbraakproces van de houtstof hierbij niet). Absorbeert vocht, maar zal nog steeds zichtbaar aanwezig zijn in de uiteindelijke compost.

Karton en kranten hebben een hoger ligninegehalte. Dus hoewel deze materialen nog steeds vocht kunnen opnemen, doen ze er langer over om het af te breken. Daardoor kunnen er in je uiteindelijke compost nog stukjes achterblijven die gezeefd moeten worden.

Waarom bepaalde soorten papier?

Voordat het papier wordt, bevat pulp cellulose en lignine (afkomstig van het Latijnse ‘Lignum’, wat ‘hout' betekent). Lignine is een houtachtig materiaal dat ooit kracht gaf aan de wanden van een plant.

Zodra het papier productieproces deze houtachtige lignine verwijdert, blijven er voornamelijk cellulosevezels over. De thermofiele bacteriën in de HOTBIN breken cellulose sneller af dan lignine. Daarom is het beter om vocht absorberende materialen op basis van papier aan uw HOTBIN toe te voegen, die grotendeels vrij zijn van lignine. Deze breken makkelijker af en zijn niet zichtbaar in je uiteindelijke compost.

Kan ik glanzend karton, folders en tijdschriften composteren?

Glanzende folders, tijdschriften, dozen met was coatings en items met zware bedrukking hebben geen goede vocht absorberende eigenschappen en kunnen daarom het beste buiten de composthoop worden gelaten.

Kan ik papieren zakdoekjes en keukenpapier gebruiken?

Ja, dit is mogelijk. We raden je wel aan om dit te vermengen met een ander soort papier/karton, aangezien alléén zakdoekjes en keukenpapier te dun zijn en te weinig gewicht hebben om voldoende vocht te absorberen.

Moet ik het papier en karton perse versnipperen?

Tegenwoordig hebben veel huishoudens een papierversnipperaar voor het vernietigen van persoonlijke documenten. Het is echter geen vereiste voor de HOTBIN. In plaats van het papier te versnipperen, kan je het ook scheuren. Idealiter in kleine stukjes tot minder dan 4CM groot, en zoveel mogelijk in onregelmatige vormen. Dit versnelt het afbraakproces.

Alle soorten versnipperd materiaal kunnen worden toegevoegd. Of het nu in stroken of in dwarsdoorsneden is. De meest hoogwaardige versnipperaars kunnen ook enkelwandige kartonnen dozen versnipperen (zoals afgebeeld), maar controleer zeker even of dit ook mogelijk is met jouw versnipperaar. 

Tip:

 • Als je écht moeite hebt om je compost droog te houden kan je altijd nog papieren kranten en folders toevoegen. Begin dan wel altijd éérst met de materialen die veel cellulose bevatten, en vermeng deze goed met elkaar. Maak je gebruik van kranten en folders? Wees je er dan wel van bewust dat je deze mogelijk terugvindt in je uiteindelijke compost. Als je kranten toevoegt, scheur het papier dan in kleinere stukjes.
 • Overweeg om versnipperd papier toe te voegen aan je aanrecht afvalbakje terwijl je het vult. Op deze manier hoef je het alleen maar snel door elkaar te roeren wanneer je het in de HOTBIN gooit. Advies: voeg 2-3 handen vol versnipperd papier toe aan elke volle afvalbak van 5 liter. Experimenteer bij natter afval met de verhoudingen.

Ons motto: ‘Het is gemakkelijker om een droge bak te herstellen dan een natte’.

 

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig