Kan ik ook alleen keukenafval composteren?

Kan ik ook alleen keukenafval composteren?

Het korte antwoord: ja!

Omdat het niet noodzakelijk is om tuinafval toe te voegen, kan de HOTBIN ook uitsluitend gebruikt worden voor keukenafval.
Let op
: sommige soorten afval, zoals gekookt voedsel en kleine botten, kunnen alleen aan de HOTBIN toegevoegd worden wanneer deze werkt bij een hoge composteer temperatuur van 40-60 °C.

De HOTBIN’s die wij zelf gebruiken op ons hoofdkantoor worden voornamelijk gevuld met keukenafval zoals voedselafval van kantoor, restjes van buffetten, theezakjes en koffiedik, aangevuld met extra afval dat door ons team vanuit huis wordt meegebracht. Tuinafval is dus geen vereiste. 

Richtlijnen voor het composteren van voedselafval

Groente- en fruitschillen (inclusief citrus), theezakjes en koffiedik, kan je altijd toevoegen. Voeg gekookt voedsel, vlees, vis en botten pas toe als de interne temperatuur in de HOTBIN hoger is dan 40 graden Celsius.

Het merendeel van het voedsel is relatief makkelijk verteerbaar. Dit doet de temperatuur sneller stijgen. Voeg je echter alléén makkelijk verteerbaar afval toe, dan zal dit de temperatuur in je HOTBIN juist doen dalen. Om de warmteproductie in stand te houden, voeg je dus ook altijd een beetje moeilijker verteerbaar afval toe, omdat dit langer duurt om af te breken. Dit draagt bij aan een langere en constante verwarming van de HOTBIN.

Tip: heb je niet zoveel tuinafval? Wellicht is de HOTBIN Mini (100 liter) dan geschikter voor jou. Doordat er minder afval nodig is om de hete composteer temperaturen te bereiken, is deze HOTBIN geschikter voor het composteren van alleen voedselafval.

Productlisting HOTBIN Mini_100_-Lifestyle2

Onthoud: versnipperd papier en houtsnippers

welke hoeveelheid afval je ook aan de HOTBIN toevoegt, zorg ervoor dat het gehakt/versnipperd is, en dat je zowel papiersnippers als houtsnippers toevoegt in de juiste verhoudingen. Voedselafval (vooral schillen) bevat veel vocht, en hoewel de HOTBIN een groot deel van dit vocht zelf zal verdrijven, brengen extra papier- en houtsnippers het vochtgehalte perfect in evenwicht.

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig