Hoe hou ik mijn composthoop zuurstofrijk (aeroob)?

Hoe hou ik mijn composthoop zuurstofrijk (aeroob)?

Een goede luchtstroom is de sleutel tot efficiënte warme compostering. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je kan doen om de composthoop te onderhouden, en ervoor te zorgen dat de bacteriën voldoende zuurstoftoevoer hebben om je afval effectief en efficiënt af te breken:

 1. Voeg elke keer als je de HOTBIN voert met afval dat veel vocht bevat (zoals keukenafval en niet-grof tuinafval, zoals gras) houtsnippers toe.
  Let op: voeg je ook andere houtachtige items toe? Dan zijn houtsnippers niet nodig.

 2. Meng elke keer dat je nieuw afval toevoegt, het afval vluchtig door elkaar. Dit helpt om de houtsnippers en het versnipperd papier gelijkmatig te verdelen, en het moedigt de bacteriën aan om in de verse compost te trekken. In uitzonderlijke gevallen kan het nuttig zijn om onderhoud uit te voeren aan de luchtinlaat ter bevordering van een goede luchtstroom.

 3. Voed je de HOTBIN regelmatig en is de bak halfvol, maar bereikt de interne thermometer niet de juiste temperatuur? Probeer dan het volgende:
  • Stap 1: Hussel de bovenste laag (15 cm) van de compost met een hark door elkaar en controleer of je samengeklonterd materiaal tegenkomt zoals gras. Samengeklonterde lagen kunnen de luchtstroom volledig blokkeren, wat resulteert in een stagnerende temperatuur binnen de HOTBIN.
   Tip: laat je er hierdoor vooral niet van weerhouden om gras aan de HOTBIN toe te voegen, want het is een geweldige natuurlijke versneller. We raden je wel aan om - een week na het toevoegen van gras - de bovenste laag even door elkaar te husselen.
  • Stap 2: Heb je stap 1 geprobeerd, maar zie je geen verbetering na het toevoegen van vers afval? Overweeg dan het volgende: Als de HOTBIN langer dan vier maanden in gebruik is, en je hebt nog geen compost geoogst, dan kan het zijn dat de hoop zo dicht en compact is geworden dat de lucht moeilijk kan circuleren.
   Tip: verwijder in dat geval het oogstluik en oogst de onderste laag compost. Op deze manier is de meest compacte laag verwijderd en zou er weer wat warmte en leven terug moeten komen in de bovenste lagen van de hoop.

 4. Voer enkele aanvullende controles uit om mogelijke problemen met de luchtstroom verder te onderzoeken en bekijk deze video’s.
  Tip: neem deze controles op als standaard routine na het oogsten van de compost, of plan deze controles op een ander gewenst moment, minstens één keer per jaar.

 

Bodemplaat - kan deze verstopt raken?

Ja! De gaten in de bodemplaat kunnen verstopt raken (wat volkomen normaal is). Dat gezegd hebbende, komt het zelden voor dat alle gaten volledig geblokkeerd raken, maar het kan nooit kwaad om dit regelmatig te controleren wanneer je de HOTBIN van een schoonmaakbeurtje voorziet. Tip: als je de bodemplaat eruit haalt, vind je daaronder met een beetje geluk nog wat extra zwart goud (de allerbeste compost).

Hoe kan ik testen of de bodemplaat geblokkeerd is?

Is je HOTBIN gewoon goed op temperatuur? Dan is de luchtstroom zoals het hoort, waardoor je zeker weet dat de bodemplaat niet verstopt is. Wil je toch graag testen op een verstopping? Open dan het oogst luik, duw de compost naar achter en giet langzaam een halve kop water in het midden van de bodemplaat. Als het water binnen 2-5 minuten naar beneden druipt is de plaat niet verstopt. Blijft het water op de compost liggen? Dan is de plaat verstopt.

Moet ik de bodemplaat schoonmaken?

Het antwoord is dat dit meestal niet nodig is, omdat er nauwelijks problemen ontstaan. Mocht je dit toch willen doen, dan kan dit uiteraard geen kwaad. 

Om de kans op verstopping van de bodemplaat te verminderen, doe je het volgende:

 • Maak de HOTBIN elke 3 tot 4 maanden helemaal leeg. Wacht hier nooit langer dan 6 maanden mee. Hoe langer de compost in de HOTBIN zit, hoe meer humus er naar de bodemplaat kan lekken.
 • Strooi na elke leging als eerst een dunne laag (1cm) houtsnippers over de bodemplaat. Dit komt ten goede aan de luchtstroom en de waterafvoer.
 • Voeg geen grond toe aan de HOTBIN. Als er klei op de bodem ligt, verergert dit de situatie.
 • Start je je HOTBIN voor de eerste keer op? Leg dan een dunne laag van houtige snoeisels/takjes boven de bodemplaat om gecomposteerd materiaal boven de gaten te houden. Hiermee minimaliseer je eventuele verstopping.

Hoe reinig ik de bodemplaat als ik dat wil?

Als je de HOTBIN een voorjaarsschoonmaak wilt geven en de bodemplaat wilt reinigen, bekijk dan onderstaande video waarin wordt uitgelegd hoe je dit kan doen.

 

Kan het beluchtingsgaas verstopt raken?

Hoewel het erg zeldzaam is dat het beluchtingsgaas volledig verstopt raakt, is het mogelijk dat die een klein beetje verstopt raakt met slib wanneer de vloeibare meststof zich verzamelt of wordt afgevoerd achter het gaas. D

Ziet het gaas er roestig uit? Geen zorgen! Het gaas is verzinkt en ziet er vaak roestkleurig uit doordat de bruine vloeibare meststof op het gaas opdroogt. Twijfel je? Maak het gaas dan schoon met bleekmiddel.

HOTBIN200L en HOTBIN Mini 100L Beluchtingsgaas

Het gaas van de HOTBIN en HOTBIN Mini is verzonken. Controleer zo nu en dan of er geen slib op het gaas achter is gebleven, wat een eventuele luchtstroom blokkade kan veroorzaken.

Zit er toch wat slib op en moet je het gaas reinigen? Verwijder dan eenvoudig het oogstluik en je ziet een kleine spleet boven het gaas. Let op: draag beschermende handschoenen om scherpe randen op het gaas te vermijden, en wrik het gaas eruit.

Om het gaas schoon te maken, dep je het gaas met een natte doek of spons met zeep. Verdwijnt het slib niet? Probeer dan een beetje azijn. Dit zal de biofilm doden en het slib verwijderen.

 

Tip: is het gaas toch regelmatig verstopt? Controleer dan of je HOTBIN op een vlakke en gelijkmatige ondergrond staat. Als de HOTBIN voorover helt, zal het water slib zich achter het rooster verzamelen in plaats van in het reservoir zoals het hoort.

 

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig