Vakantie checklist - Wat te doen voor vertrek

Vakantie checklist - Wat te doen voor vertrek

Hou hier rekening mee voor je vertrekt

Als je binnenkort op vakantie gaat (lucky you), vraag je je misschien af wat er in de tussentijd met je HOTBIN gebeurd. Het is volkomen normaal dat je bij thuiskomst ontdekt dat de interne temperatuur van je HOTBIN is gedaald. Toch zou deze nog steeds een hogere temperatuur moeten hebben dan die van een koude compostbak. Deze temperatuurdaling komt doordat er geen nieuw afval aan de bak wordt toegevoegd, wat bijdraagt aan voedselschaarste voor de bacteriën.

Natuurlijk kan je er voor kiezen om een HOTBIN oppas te nemen, maar kies je daar niet voor, wanhoop dan niet. Hieronder delen we een aantal stappen om het composteringsproces zo optimaal mogelijk te behouden tijdens je vakantie;

 1. Voeg voldoende afval toe voordat je op vakantie gaat
  Zorg dat de laatste voeding voordat je weggaat, bestaat uit zoveel mogelijk gevarieerd afval met verschillende afbraak snelheden. Denk hierbij aan een mix van grasresten, houtachtig materiaal en keukenafval. Vergeet niet om ook versnipperd papier en opvulmiddel toe te voegen. Dit zou de thermofiele bacteriën moeten voorzien van langzame, gemiddelde en snelle energiebronnen waarvan de verteringssnelheid gedurende je afwezigheid afwisselt. Dit vertraagt het afkoelingsproces van de inhoud van de HOTBIN.

 2. Als je terug bent van vakantie
  Voeg zo snel mogelijk nieuw afval toe aan je HOTBIN. Vergeet ook hierbij het versnipperde papier en het opvulmiddel niet.
  Tip: gebruik hierbij een hoger percentage gemakkelijk verteerbaar afval, zoals grasresten en groente afval. Dit voorziet de slapende bacteriën weer van een nieuwe snelle energiebron, en moedigt hen aan om het nieuwe materiaal te consumeren, waardoor ze opnieuw snel warmte genereren. Voeg daarna weer voldoende afval toe zoals je gewend bent om een normale temperatuurstijging te realiseren.

 3. Als je HOTBIN niet meer opwarmt nadat je terug bent
  Hebben bovenstaande tips niet geholpen en warmt je HOTBIN niet meer toe? Voeg dan de hervulbare waterkan toe voor een impuls van het bacteriële proces. Plaats deze in de bovenste laag afval, en bedek de hele fles met vers afval. Laat de HOTBIN hierna minimaal 24 uur gesloten.

Let op: volg de instructies op de kickstartfles zorgvuldig om verwondingen te voorkomen.

Ga door met het toevoegen van afval zodra de temperatuur in de HOTBIN is gestegen om weer een warme compostering van 40-60 graden Celsius te bereiken.

Een hele fijne vakantie!

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig