Direct van start met je HOTBIN?

Direct van start met je HOTBIN?

Top! Om direct van start te gaan is het cruciaal om voldoende versnipperd en gemakkelijk verteerbaar afval toe te voegen. Voeg versnipperd papier toe voor een goede vochtregulatie, en houtsnippers voor een goede luchtcirculatie. Hieronder lees je een aantal belangrijke punten die ervoor zorgen dat jij een vliegende start kan maken. 

Hoeveel afval moet ik gebruiken voor het composteren? 

Om te beginnen is het noodzakelijk om een goede basislaag aan te brengen. Zonder deze basislaag komt het opwarmingsproces namelijk niet op gang. De basislaag (ook wel de kritieke massa genoemd) is 40 cm diep, komt ongeveer tot de hoogte van het oogstluik, en bestaat uit gehakt afval dat makkelijk te verteren is, vermengd met versnipperd papier en houtsnippers. Zorg dus altijd voor een goede minimale hoeveelheid afval, die bestaat uit voldoende gemengd afval.

Afhankelijk van hoeveel afval je in huis hebt, zijn er twee manieren om de basislaag op te bouwen:

Optie 1.
Een geduldige start - Bouw de basislaag geleidelijk op met weinig afval

Vul de HOTBIN geleidelijk zoals je bij een normale compostbak zou doen: voeg het gehakte afval toe, en vermeng dit met papiersnippers en houtsnippers. Om te voorkomen dat je de HOTBIN te vaak moet openen (temperatuurverlies), adviseren wij om het afval eerst te verzamelen in een afvalbakje zodat je de HOTBIN wat grotere porties kan ‘voeren’. Je vult het afval dus geleidelijk aan. 

Optie 2.
Een snelle start - Bouw de basislaag in één keer op met de overvloed aan huis-, tuin en keukenafval 

Voeg de basislaag (kritieke massa van ongeveer 40CM) in één keer toe. Ook hierbij gebruik je organisch afval vermengd met papier- en houtsnippers. Tip: hoewel oude compost goed is voor de toevoeging van bacteriën aan je eerste laag, bevat deze onvoldoende voedingsstoffen waar de bacteriën energie uit kunnen halen om zich te kunnen vermenigvuldigen. Voeg daarom veel vers afval toe zodat de bacteriën voldoende voedingsstoffen hebben om te kunnen verteren. 

16_9_blogs_HOTBIN_toevoegen_groenafval

Wat is een goede basislaag voor mijn composthoop?

Lang verhaal kort: voldoende gehakt, licht verteerbaar afval dat goed vermengd is. Dit type afval wordt snel verteerd door bacteriën waardoor ze sneller warmte genereren. Afval dat moeilijker te verteren is, produceert daarentegen langere en duurzame warmte. Simpel gezegd, bij ons is dit te vergelijken tussen het eten van een chocoladereep voor een snelle energieboost en het eten van een banaan voor langdurige energie. 

Voorbeelden van eenvoudig (en snel) te composteren afval:

 • Groenteschillen
 • Fruitschillen
 • Brandnetels en smeerwortel
 • Kippenmest
 • Bloed- en beendermeel
 • Gemaaid gras*

*Gemaaid gras is eenvoudig te verteren voor bacteriën. Echter, vermijd grote hoeveelheden gras om een drassige massa te voorkomen. Wil jij meer weten over het composteren van gras? Lees hier meer.

Tip: bekijk ook onze video over het aanbrengen van de basislaag. 

16_9_blogs_HOTBIN_groenafval

Wat veroorzaakt een slechte basislaag?

Als je te veel moeilijk te verteren afval gebruikt, resulteert dit in een slechte basislaag. Om dit te voorkomen adviseren wij je om onderstaande tips volgen: 

 • Houtsnippers - Doseer het gebruik van houtsnippers. Ze hebben over het algemeen weinig voedingswaarde voor de bacteriën. Daarnaast zijn houtsnippers met name belangrijk voor het creëren van luchtstromen in de HOTBIN. Voeg ze daarom altijd samen met ander organisch afval toe en gebruik de juiste verhoudingen.
 • Oude compost - Prima om wat handjes oude compost toe te voegen, maar het heeft weinig zin om hier heel veel van toe te voegen. Veel van de voedingswaardes zijn al verbruikt waardoor het slechts een beperkte toegevoegde waarde heeft.
 • Takjes - Voordat je aan de basislaag begint, kan je eventueel een paar takjes toevoegen. Zorg er echter voor dat niet de hele basislaag uit takjes bestaat.
 • Bladeren - Bladeren zijn moeilijk af te breken en hebben vaak een beschermende wasachtige buitenlaag. Versnipperd blad toevoegen is mogelijk, zolang je maar een goede balans creëert met veel andere afvalsoorten die makkelijk te verteren zijn.
 • Papiersnippers - Gebruik alleen de aanbevolen hoeveelheid /  verhouding papier of karton in combinatie met vers afval. Papiersnippers hebben geen voedingswaarde voor bacteriën maar kunnen wel gunstig zijn voor de vochtbalans. 

16_9_blogs_HOTBIN_herfstblad

Advies voor een succesvol verwarmd composteringsproces na het samenstellen van je basislaag:

 • Hout- en papiersnippers - Vermeng dit continu met het organische afval dat je toevoegd.
 • Vermijd de lasagne methode - Hoewel in het traditionele composteringsproces de lasagne methode wordt geadviseerd; draait het bij de HOTBIN meer om de Bolognaisesaus. Het stapelen van afval in de HOTBIN kan problemen veroorzaken met het luchtcirculatie proces. Vermeng daarom de houtsnippers en het papier altijd goed met het andere organische afval. Op deze manier blijft de zuurstof circuleren en hou je het vochtpercentage onder controle, waarmee je een drassige massa voorkomt.
 • Mixen - Vermeng nooit de volledige inhoud van de HOTBIN als dat niet noodzakelijk is. Doe je dit wel, dan vermeng je alleen maar het koud gecomposteerd materiaal met het hete materiaal, waardoor de hele massa juist afkoelt.
 • Voeg nooit slechts één type materiaal toe - Een mix van versnipperd afval met variërende verteerbaarheid is het beste. 
 • Elke HOTBIN is anders - Dit heeft vooral te maken met het afval dat je de HOTBIN voert. Stukje bij beetje leer je jouw HOTBIN kennen en kan je bepalen of er bijvoorbeeld meer houtsnippers nodig zijn. Alleen door een beetje te experimenteren kom je erachter hoe de HOTBIN reageert op het type afval dat jij thuis verbruikt.
 • Is het warm genoeg? - Sommige afvalstoffen mogen pas worden toegevoegd als de HOTBIN een temperatuur van 40-60 graden Celsius heeft bereikt. 

16_9_blogs_HOTBIN_warm_composteren

Moet ik de hervulbare waterkan gebruiken? 

Bacteriën hebben op zijn minst een beetje warmte nodig om wakker te worden en het afval te verteren. Dit is vooral belangrijk wanneer het écht koud is buiten. Is de interne temperatuur van de HOTBIN lager dan 15 graden Celsius? Gebruik dan de warmwaterkruik. Let op: de hervulbare waterkan mag alleen worden gebruikt als er veel licht verteerbaar afval aanwezig is. Is de interne temperatuur van de HOTBIN hoger dan 15 graden Celsius? Dan heeft de hervulbare waterkan een verwaarloosbaar effect op de temperatuur. Voor gebruik: volg de handleiding op het etiket. 

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig