Hoe hou ik de HOTBIN warm?

Hoe hou ik de HOTBIN warm?

Het kan voorkomen dat je, ondanks het volgen van de gebruikershandleiding, moeite hebt om de HOTBIN op een temperatuur van 40-60 graden Celsius te krijgen. We begrijpen dat dit frustrerend kan zijn en helpen je graag op weg. Dankzij onze jarenlange composteer ervaring zijn we ervan overtuigd dat we ál onze klanten kunnen helpen met het composteren, mits ze genoeg afval hebben.

Gebruik voldoende afval om de HOTBIN op te warmen

Om de HOTBIN op de juiste temperatuur te krijgen en te houden, is het belangrijk dat de ‘kritieke massa’ van afval is bereikt en wordt behouden. Eerder dan dat warmt de HOTBIN niet op. De ‘kritieke massa’ is bereikt als het afval tot de hoogte van het oogstluik komt, of tot net onder de helft van de HOTBIN. Heb je de HOTBIN net pas geïnstalleerd? Houd hier dan rekening mee.

Voer een interne temperatuurmeting uit

De thermometer op de deksel geeft de geschatte temperatuur aan in de HOTBIN. Voor een nauwkeurigere temperatuurmeting raden we altijd aan om een interne temperatuurmeting uit te voeren, aangezien deze twee metingen kunnen verschillen wanneer de HOTBIN nog niet helemaal vol is. Deze interne thermometer is standaard meegeleverd.

Controleer de instellingen van de HOTBIN-luchtklep en houd het oogstluik gesloten

Om te voorkomen dat er warmte verloren gaat, open je de HOTBIN-luchtklep slechts 2mm. Controleer de instellingen en zorg ervoor dat je daarna de luchtklep niet volledig sluit om te voorkomen dat je de luchtstroom beperkt. Nadat je de instellingen hebt gecontroleerd, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het oogstluik stevig gesloten is, en dat de spanbanden strak zitten om warmteverlies te voorkomen.

Voer de HOTBIN twee á drie keer per week

De HOTBIN is een hongerig wezen. Wanneer bacteriën druk bezig zijn met het verteren van voedsel, ontstaat er warmte. Neem de mens als voorbeeld: als we rondrennen, creëren we warmte, maar om rond te rennen hebben we veel energie (voedsel) nodig. Sommige voedingsmiddelen zijn gemakkelijker te verteren en geven sneller energie (zoals bijvoorbeeld je favoriete chocoladereep). Andere voedingsmiddelen worden minder snel verteerd en geven minder warmte af over een langere periode (zoals bijvoorbeeld je vezelrijke ontbijtgranen). Om een hoge temperatuur te behouden, moet je de HOTBIN het volgende voeren:

 • HOTBIN 200 liter – Minimale hoeveelheid afval: 5KG of 10 liter per week
 • HOTBIN Mini 100 liter – Minimale hoeveelheid afval: 2,5KG of 5 liter per week

Om de temperatuur op peil te houden, moet je ervoor zorgen dat er voldoende variatie in het afval zit. Daarnaast moet er voldoende - makkelijk verteerbaar afval - in zitten. Op onze homepage kan je de checklist downloaden: 170 materialen om te composteren met de HOTBIN. In deze lijst staat wat bijvoorbeeld makkelijker verteerbaar GFT is.

Voer de HOTBIN een goede mix van afvaltypes

De HOTBIN werkt het beste met een mengsel van klein gesneden afval dat makkelijk en moeilijk te verteren is. Heb je moeite om de temperatuur op 40 graden te houden? Probeer dan om wat meer gemakkelijk te verteren afval toe te voegen, om de snelle ontbinding en warmteproductie te bevorderen. Vergeet niet om evenwicht aan te brengen met de juiste hoeveelheid versnipperd papier/karton en houtsnippers om het overtollige vocht te absorberen en een goede luchtstroom in de eenheid te bevorderen.

Waarborg de luchtcirculatie en controleer de vochtigheid

Luchtstroom: Zonder toevoeging van houtsnippers en houtachtige materialen zal het afval in de HOTBIN snel in een slijmerige brij veranderen, wat niet ten goede komt van de luchtcirculatie. Als aerobe (zuurstofrijke) composteerder is het belangrijk om geregeld houtsnippers toe te blijven voegen. Let op: deze snippers meng je door het afval heen, en breng je dus níet in lagen aan. Voeg je gras toe? Zorg er dan voor dat het niet samengeklonterd is, en goed gemengd wordt met het overige afval. Let er hierbij óók op dat de deksel niet te lang open is om warmteverlies te voorkomen.

Vochtigheid: om te voorkomen dat de HOTBIN te nat wordt, en in het ergste geval anaeroob (zuurstofarm) wordt, moet er versnipperd papier/karton aan elke voeding worden toegevoegd om het vocht te absorberen. Als je vermoedt dat de inhoud van je HOTBIN te nat is, voeg dan meer van deze vocht absorberende materialen toe. Vermeng deze goed met de bestaande inhoud. 

Leeg de HOTBIN elke 3 – 6 maanden

Om te voorkomen dat de luchtstroom naar het afval erboven wordt belemmerd doordat de basis-laag te dicht en te compact wordt, moet je elke drie 3 tot 6 maanden de aangemaakte compost oogsten. 

Álles goed gedaan, maar nog steeds niet warm genoeg?

 • Kijk op YouTube HOTBIN video’s van ervaren tuinierders. In het Verenigd Koninkrijk is de HOTBIN al in 2011 geïntroduceerd, dus er staan veel informatieve Engelstalige video’s online. 
 • Neem contact met ons op en stuur de volgende foto’s mee zodat we gericht feedback kunnen geven. We kijken graag met je mee.
  • Een foto van de bovenkant: deksel/luchtklep;
  • Voorkant: deur van het oogstluik/onderste helft van de HOTBIN;
  • Zijkant: deur van het oogstluik/zijkanten linkerkant;
  • Zijkant: deur van het oogstluik/zijkanten rechterkant;
  • Binnenkant: bovenkant van het afval binnenin;
  • Achter de deur: afval achter het oogstluik.
Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig