Hoe bewaar ik mijn compost?

Hoe bewaar ik mijn compost?

HOTBIN-compost moet idealiter zo snel mogelijk worden gebruikt, want hoe langer je het bewaard, hoe meer voedingsstoffen het verliest. Er zijn verschillende manieren om je HOTBIN-compost te bewaren. Op deze pagina vind je een aantal suggesties.

Compost kan worden opgeslagen voor het volgende seizoen, maar móet tijdens dat seizoen wel in zijn geheel worden gebruikt. Als je besluit overtollige compost op te slaan, vergeet dan niet om het vochtgehalte in de compost in evenwicht te brengen. Als er te veel vocht aanwezig is, loop je het risico dat je compost na verloop van tijd gaat schimmelen, maar het mag ook niet volledig uitdrogen. Daarom raden we je aan om een opslagomgeving te creëren waar het nog vochtig en voedselrijk is voor het volgende seizoen.

16_9_blogs_HOTBIN_compost

3 Opslag opties:

1) Bedek de compost met een zeildoek / plastic zeil 

Dit is een van de makkelijkste methoden om extra compost te bewaren, maar je hebt er wel wat ruimte in de tuin voor nodig. Door je compost buiten op de grond op te slaan, voorkom je dat overtollig vocht zich ophoopt. Deze methode voorziet je compost wel automatisch van voldoende vocht, wat weer ten goede komt aan de kwaliteit van je compost. Door de compost direct op de grond op te slaan, kan je bovendien wormen in de composthoop krijgen waar ze hun rijke uitwerpselen achterlaten. Het enige nadeel van deze methode is dat het nogal wat ruimte nodig heeft en er lelijk uit kan zien.

2) Plastic draagtassen 

Heb jij een overvloed aan plastic tassen? Dan heb je hier nu eindelijk een nuttige bestemming voor gevonden! Je kan de compost namelijk ook in plastic draagtassen bewaren. Kies je voor deze optie? Bewaar ze dan buiten (overdekt) op een koele plek en controleer het vochtgehalte minimaal één keer per week om ervoor te zorgen dat de compost niet te nat of te droog wordt.

3) Vuilnisbakken 

Als laatste alternatief kan je de compost ook in een vuilnisbak bewaren.Voor het behoud van de kwaliteit raden we je aan om minimaal één keer per week het vochtgehalte in de bak te controleren, en de compost goed door te roeren (onderste laag naar boven halen). Wordt de compost te droog? Besproei deze dan licht met water, en roer weer goed door.

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig