10 manieren om je zelfgemaakte compost te gebruiken:

10 manieren om je zelfgemaakte compost te gebruiken:

De HOTBIN maakt van jouw tuin- en voedselafval binnen een handomdraai geweldige compost. Maar allereerst: controleer of je compost al klaar is voor gebruik. Als je nog twijfelt, controleer dan eerst hoe de HOTBIN compost eruit zou moeten zien zodat je kunt inschatten of je eerste batch gelukt is. Is het gelukt? Mooi! Laten we gauw aan de slag gaan. 

16_9_blogs_HOTBIN_HOTBIN_200

10 plekken om je zelfgemaakte HOTBIN compost te gebruiken:

Graaf het in: het belangrijkste ingrediënt in de verse HOTBIN compost is humus, dat zowel voedingsstoffen als water vasthoudt en afgeeft aan de bodem. Humus zorgt voor een luchtige bodemstructuur waarin planten diep kunnen wortelen. Ook nemen planten via hun wortels de voedingsstoffen uit de humus op. Natuurlijk zal de regen een gedeelte van de voedingsstoffen uit de compost uitspoelen en regenwormen zullen de bovenste laag van de compost opeten en ondergronds uitscheiden maar dit proces kost tijd. Daarom is ingraven volgens ons het beste zodat je bodem er goed van kan profiteren. 

1) Plantenbakken: te veel compost gebruiken bestaat niet - tenminste, niet als je volwassen compost gebruikt. Onrijpe compost en/of verse mest is natuurlijk een heel ander verhaal. Om een goede plantenbakmix te maken, zeef je de compost en vermeng deze met aarde, zand en colloïdale humus

2) Moestuinbedden - wees genereus met je compost! Als fervent moestuinierder ben je vast thuis is vruchtwisseling, en ben je je ervan bewust dat niet alle gewassen van een rijke bodem houden, zoals bijvoorbeeld erwten. Aardappelen maak je hier juist heel blij mee

3) Tomaat- of komkommerbedden: tomaten en komkommers houden van diepe bedden met veel compost. Heb je een kas? Huisvest deze planten hier dan in. Houd er rekening mee dat HOTBIN-compost veel water vasthoudt en niet droogt zoals turf. Er zijn mensen die beweren dat ‘er niets boven turf gaat’, maar humus verslaat turf by far als je het ons vraagt. Het probleem is dat niet alle compost humus bevat. Lees hier meer over het vermogen om water vast te houden van humus en compost.

16_9_blogs_HOTBIN_compost

Topdressing: 

4) Kamerplanten: voeg 1 CM toe aan de bovenkant, of haal de plant uit de pot en voeg 1 CM toe aan de basis aarde.

5) Bloembedden buiten: hierbij graaf je de compost niet in, maar strooi je het als topdressing over de bloembedden. Dit kost minder arbeid dan ingraven, maar houd er rekening mee dat humus het meest gunstig is in de wortelzone.
6) Gazon: normaal gesproken is het gebruik van compost om het gazon te voeden een herfstactiviteit, maar gezeefde compost is een geweldige manier om het seizoen een kickstart te geven. Het helpt de behoefte aan meststoffen te verminderen, mos onder controle te houden en de behoefte aan water te verminderen.

Zaailingen - Een beetje ingewikkelder

7) Zaailingen: veel tuinders klagen over de resultaten van het gebruik van verschillende commerciële compost om zaailingen te laten groeien (lees: rottende stengels, misvormde groei en geen ontkieming). Compost alleen is geen goed zaaimedium. Zaden en zaailingen groeien het best in compost gemengd met zand en aarde om een goede drainage en afgifte van voedingsstoffen in een gestaag tempo te bieden.

Om een goede zaadkiem-mix te maken, zeef je de compost en meng je deze met aarde en zand.


Potten en containers

8) Containers: het vermogen van compost om water op te nemen en vast te houden is vooral handig in containers die snel uitdrogen. Geen enkel recept wordt erkend als het beste voor iedereen, maar een algemene mix is 2 delen compost | 1 deel vermiculiet | 1 deel grof zand | 1 deel kokosvezel. We raden u aan gezeefde compost te gebruiken voor container gebruik.

16_9_blogs_HOTBIN_

Rond bomen

9) Bomen: het verspreiden van compost rond de wortels van je boom kan deze voorzien van belangrijke voedingsstoffen en kan helpen beschermen tegen ziekten. Pas wel op dat je het niet te dicht bij de stam verspreidt.

Bodemverbetering

10) Verbeter kleigronden: graaf compost in "zoals het komt" uit uw bak of hoop 
Verbeter zandgronden: zeef compost en voeg alleen de fijne delen toe.

Bonusmanier om HOTBIN-compost te gebruiken: vloeibare meststof 

11) Vloeibare meststof kan worden afgetapt en opgevangen tijdens het HOTBIN-composteringsproces en worden gebruikt als vloeibare voeding voor uw tuin. Overtollig water in de HOTBIN zal naar de bodem van de bak weglopen, waardoor humusverbindingen uit de compost worden opgelost om een donkerbruine vloeistof te vormen.

Let op: vermeng deze vloeistof wel goed met water voordat je dit aan je planten geeft. 

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig