Permacultuur Magazine beoordeelt de HOTBIN Composteerder

Permacultuur Magazine beoordeelt de HOTBIN Composteerder

Review door John Adams en Maddy Harland

“Mijn voorraad zaai- en potgrond is nu helemaal zelf gemaakt.”

In de loop der jaren heb ik verschillende manieren van composteren geprobeerd, maar tot op heden had ik nog geen methode gevonden die echt aan mijn behoeften voldeed, totdat Maddy me haar HOTBIN liet zien. Ik was erg onder de indruk omdat hij zelfs in de winter werkt, en omdat die ongeveer binnen 90 dagen al bruikbare compost maakt. Daarnaast kan de HOTBIN zelfs gekookte etensresten aan. Ik moést er gewoon een hebben!

"Ik was onaardig tegen mijn HOTBIN en plaatste hem op een schaduwrijk smal pad, handig bij mijn achterdeur. Als het daar warm kon worden en het hele jaar door kon composteren, dan zou het overal kunnen werken.

Ik gebruik de HOTBIN voornamelijk voor het composteren van keukenafval (gekookt en ongekookt) en voeg gescheurde papiersnippers toe om ervoor te zorgen dat ik voldoende volume (koolstof) en lucht in de mix heb. Ik heb geprobeerd karton toe te voegen en ontdekte dat zelfs dit binnen een paar weken verdwenen was. 

Hij kan ook grasmaaisel aan, maar dit moet wel goed worden vermengd met het andere materiaal. Ik heb ook met succes onze herfstbladeren gecomposteerd. 

De HOTBIN wordt zeker heet. Afgelopen zomer was ik behoorlijk onder de indruk (tot 60ºC). Er komen nooit geurtjes uit de bak en het proces verloopt snel. Ook zijn er geen vliegen, omdat hun eitjes de hitte in de bak niet kunnen overleven. Onderin de bak staat een goede laag compost klaar voor het zaaiseizoen. Omdat hij zo heet heeft gecomposteerd, weet ik zeker dat er geen levensvatbare onkruidzaden in zitten. Deze laag verwijder ik voordat de winter begint, omdat de bak een goede luchtstroom nodig heeft om te voorkomen dat hij koud wordt. Net als een vuurtje heeft het zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren.

Nu we de winter ingaan moet ik de compost heet houden (40ºC), dus zal ik bijzondere aandacht besteden aan de mix van volume met keukenafval en het volume van eventuele snoeiafval. Het is wat meer gedoe dan een normaal systeem, maar de resultaten zijn zo goed dat het de moeite waard is. Mijn voorraad zaai- en potgrond is nu volledig zelfgemaakt.

Omdat we beiden zo dol zijn op dit product, hebben we ‘m toegevoegd aan onze Green Shopping catalogus."

Wat is permacultuur?

Het Permacultuur magazine beschrijft permacultuur als: ons aanmoedigen om vindingrijk en zelfvoorzienend te zijn. Het is geen dogma of religie, maar een ecologisch ontwerpsysteem dat ons helpt oplossingen te vinden voor de vele problemen waarmee we worden geconfronteerd - zowel lokaal als wereldwijd. 

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig