Klantervaring: HOTBIN in een kleine tuin

Klantervaring: HOTBIN in een kleine tuin

Review door: Margaret Rose Johnston

Introductie

Mijn man Stuart (ingenieur) en ik wonen in Cumbria, en ik heb altijd van tuinieren gehouden, maar onze ruimte is beperkt. We hebben een kleine tuin van 5,5 x 2,3 meter die volledig verhard is, met al onze planten in potten en bakken. Dit maakte conventioneel composteren een uitdaging, totdat we de HOTBIN Mini Composter vonden.

Composteren was nieuw voor mij. Vooral warm composteren. Toen we dit voorjaar de HOTBIN kregen was dit echt een openbaring. Wat het meeste indruk op mij maakte was hoe weinig ruimte het in beslag nam, hoe netjes het eruit zag en het allerbelangrijkste: het stonk niet. Ons huis- en tuinafval in slechts een tijdsbestek van enkele weken omzetten tot perfecte compost, was iets dat ik nog nooit eerder had meegemaakt. De HOTBIN verwerkt al ons huis- en tuinafval in weken en produceert sinds maart perfecte compost. Ik kan het alleen maar heel erg aanbevelen.

Ik vond vooral het monitoren van de temperatuur erg interessant, en ik vond het leuk om te zien hoe het toegevoegde afval de temperatuur van de hoop rechtstreeks beïnvloedde, waardoor ik het composteringsproces beter kon begrijpen.

Maar omdat we nog een stapje verder wilden gaan, bouwde Stuart een speciale temperatuursensor met behulp van een Raspberry Pi Pico-microcontroller. Dit apparaat, dat we direct op de platen tegen een hek op het noorden in de halfschaduw hebben geplaatst, stuurt elke 30 minuten temperatuurmetingen naar onze computer. Het is fascinerend om live gegevens te zien die mij helpen te leren welke materialen het beste composteren.

Wat is de beste manier om compost te maken in een kleine tuin?

 • Houtsnippers en versnipperd papier: aanvankelijk gebruikte ik de houtsnippers die bij de HOTBIN mini geleverd werden, maar al snel begon ik mijn eigen vulstof te maken. Ik ontdekte dat een mengsel van 2:1 papierafval (vooral versnipperd papier en karton) het beste werkt, waarbij de hoeveelheid papier wordt aangepast naarmate de vochtigheid van het afval. 
 • Keukenafval: omdat het meeste van ons keukenafval naar het wormenhotel gaat, produceren we niet veel keukenafval voor in de HOTBIN. Wat er wel naar de HOTBIN gaat, bevat dingen die niet geschikt zijn voor wormen, zoals uienschillen, sinaasappelschillen, kattenvoer en koffiedik. Door alles in kleine stukjes van ongeveer 2 cm te snijden, wordt het proces versneld.
 • Tuinafval: dit vormt het grootste gedeelte van wat er in de HOTBIN gaat. Het bestaat voornamelijk uit uitgebloeide bloemen en snoeiafval, minstens twee schalen per week, soms meer. Overtollig afval bewaar ik in een oude compostzak en voeg dit toe wanneer dit nodig is, waarbij ik alle afval in stukjes van 5 cm snijd.

 • Mijn top 7 tips - Geleerde lessen voor composteren in een kleine tuin

 • Eerste gebruik van de HOTBIN: startend in maart van dit jaar, toen de luchttemperatuur nog erg koud was, duurde het even een paar weken om de HOTBIN goed op temperatuur te krijgen. Ik heb een paar keer de kick-start fles gebruikt, maar dit leek niet veel effect te hebben. Het toevoegen van een grote zak vers gemaaid gras (goed mengen met de rest van het afval), maakte het verschil, waardoor de temperatuur snel steeg en hoog bleef. 
 • Gras composteren: omdat ik ontdekte dat het toevoegen van vers grasmaaisel de meest betrouwbare manier is om de temperatuur snel te verhogen en te behouden, probeer ik om de paar weken een halve vuilniszak gras toe te voegen. Let hierbij wel op dat het belangrijk is om het gras goed te vermengen met de rest van het toegevoegde afval, zodat er geen matten ontstaan. Omdat ik zelf geen gazon heb, haal ik het gemaaide gras op bij de gemeente.
 • Afvalvertering: afval dat ik snel en makkelijk kon composteren, omvatte: vlezige planten, zoals rode valeriaan en cineraria, lelies (Aronskelk, Aziatische en Oosterse lelies, bollen, stengels en bloemen), en deels gevallen rotte appels. Stevige riem-achtige cordyline bladeren duren veel langer.
 • Het voeren van de HOTBIN: tot nu toe heb ik gemerkt dat het toevoegen van 1 tot 2 afwasteiltjes afval om de 3 dagen goed werkt. Eerst voeg ik versnipperd papier toe en meng dit met het gedeeltelijk gecomposteerde materiaal bovenin. Daarna voeg ik het keuken- en tuinafval toe. Ik meng al het nieuwe materiaal en trek wat van het diepere, hete materiaal omhoog en vermeng dit met het nieuw afval, in de hoop dat dit bacteriën in het nieuwe afval zal planten en zo het composteringsproces zal versnellen. Wanneer de temperatuur een piek heeft bereikt (ruim boven de 40 °C), en net weer begint te dalen, voeg ik nieuw afval toe. Het kan ongeveer 12 tot 24 uur duren voordat ik weer de temperatuur heb bereikt die het was toen ik de HOTBIN opende om het materiaal toe te voegen.
 • Temperatuur: de temperatuur lijkt redelijk zelfregulerend te zijn. Meestal blijft deze tussen de 40 °C en 60 °C, hoewel deze een paar keer bijna tot 70 °C steeg op het hoogtepunt van de zomer. Meestal stijgt de temperatuur snel, enkele uren nadat nieuw materiaal is toegevoegd. Daarna stabiliseert het en begint die te dalen. 
 • Compost: de eerste partij compost was verrassend succesvol. Het was warm, vochtig (niet nat), geurloos (alleen een aardse geur) en het materiaal was goed gecomposteerd en kruimelig. Het materiaal dat erin was gestopt was onherkenbaar en de compost zat vol met wormen. Er waren slechts enkele droge takjes en stengels die ik terug heb gedaan, zie foto’s. Het zag er in de werkelijkheid wel beter uit dan op de foto’s.
 • De compost verwijderen: dit vind ik best lastig om te doen zonder dat de hele inhoud leegloopt. De laatste keer heb ik gewoon alles leeg laten lopen. Het goed gecomposteerde materiaal gebruikte ik als mulch in de tuin, en de rest heb ik terug in de HOTBIN gedaan om verder te composteren. Ik heb het oude materiaal grondig gemengd met nieuw materiaal en meer versnipperd gras en papier toegevoegd. Dit leek heel goed te werken.

 •  

  Ik ben van plan om de HOTBIN Mini en de temperatuursensor te blijven gebruiken om zo mijn kennis over het composteerproces te verbeteren. Het was een zeer interessant avontuur, en ik kan de HOTBIN Mini alleen maar heel erg aanbevelen aan iedereen met beperkte tuinruimte. Ondertussen blijft Stuart sleutelen aan zijn apparaat en werkt hij aan een variant met een lager stroomverbruik die zal helpen de batterijduur te optimaliseren.

  Terug naar blog
  Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
  Download nu snel je checklist!

  Checklist HOTBIN (gratis!)

  170 materialen om te composteren

  ✅Je gegevens zijn 100% veilig