Klantervaring: Adam Pasco - Tuinjournalist

Klantervaring: Adam Pasco - Tuinjournalist

"Gedurende mijn ruim dertig jaar als tuinjournalist ben ik nog nooit zo'n compostbak tegengekomen."

Ik ben altijd een enthousiaste tuinier en fervent composteerder geweest. Waarom zou je tenslotte afval weggooien dat kan worden omgezet in waardevolle compost voor gebruik in de tuin? Het bespaart ook nog eens geld op de aanschaf van zakken bodemverbeteraar!

De afgelopen vier jaar heb ik mijn HOTBIN-compostbak voortdurend in gebruik gehad, waarbij elk stukje van mijn composteerbare keukenafval werd gerecycled. Heet composteren is echt logisch, en ik vind het veel sneller en efficiënter dan mijn andere ‘koude compostbakken'.

Gedurende mijn ruim 30 jaar als tuinjournalist ben ik nog nooit zo’n compostbak tegengekomen. Traditionele bakken gemaakt van hout zijn er wel, net als die van gerecycled plastic, maar het unieke polypropyleen ontwerp en de unieke constructie van HOTBIN met zijn uitstekende warmte-isolerende eigenschappen zorgen ervoor dat warme compostering het hele jaar door kan plaatsvinden.

Zelfs in hartje winter blijft de inhoud van mijn bak warm genoeg zodat bacteriën, schimmels en andere micro-organismen kunnen blijven werken. Als er vorst op de grond ligt is het een geruststelling als ik mijn HOTBIN open, en de stoomwolken de lucht in zie gaan.

Ik volg het composteringsproces regelmatig op twee thermometers – één in het deksel en de andere in de bak, met de sensor diep in het hart van de hoop. Elke paar weken ‘verhoog’ ik de temperatuur door er gemaaid gras doorheen te mengen, en wat een sensatie is het om de temperatuur te zien stijgen tot 65 °C.

Wat ik mijn compostbak voer?

Wat ik mijn HOTBIN te eten geef? Nou, vrijwel alles uit mijn keuken dat composteerbaar is, gaat er in. Van fruit- en groente schillen tot bananenschillen, theezakjes tot koffiedik en zelfs gemalen eierschalen.

Het is prima om groenteschillen in een paar vellen krantenpapier te wikkelen voordat je ze in de bak legt. Mijn gemeente neemt geen kartonnen eierdozen mee in hun groene recyclingbak, dus scheur ik ze in kleine stukjes en meng ze in mijn HOTBIN. Door kaarten of verkreukeld papier toe te voegen, blijft de inhoud luchtig, en ik gooi er vaak ook een paar handenvol versnipperd papier in, inclusief mijn huis aan huisbladen!

Ook komen er soms kleine hoeveelheden voedselresten bij, zoals gekookte rijst of pasta, of resten van gekookte groenten of beschimmeld brood. En er mag ook tuinafval in, vooral onkruid, zacht snoeihout en oude snijbloemen die allemaal snel rotten.

Hoe ik de HOTBIN compost gebruik?

Zodra de compost zich heeft opgehoopt in mijn HOTBIN, is het tijd om het oogstluik te openen en een paar emmers vol prachtige compost te oogsten. De bovenste lagen zakken langzaam weg door hun gewicht om meer ruimte erboven te creëren, en het voorpaneel kan opnieuw worden geplaatst en weer op zijn plaats worden vastgemaakt.

Met een hooivork verspreid ik deze compost in borders om mijn grond te verbeteren, en gooi een paar handenvol in de gaten voordat ik struiken, perkplanten en gewassen plant.

Ik heb nog nooit een onaangename geur uit mijn HOTBIN gemerkt en ook geen last gehad van ongedierte.

De HOTBIN heeft een grote inhoud van 200 liter, is robuust, gemakkelijk te gebruiken en produceert snel geweldige compost – perfect voor een enthousiaste tuinman zoals ik.

Over Adam Pasco:

Adam Pasco is al meer dan 30 jaar een vooraanstaand tuinjournalist in Groot-Brittannië, waarvan hij 22 jaar met succes BBC Gardeners' World Magazine heeft gelanceerd en geredigeerd. Hij runt nu zijn eigen bedrijf, Adam Pasco Media, als schrijver en contentleverancier, docent en adviseur voor klanten in de tuinbouwsector.

Hij is twee keer bekroond tot 'Editor of the Year' door de British Society of Magazine Editors, en is door de Garden Media Guild uitgeroepen tot 'Practical Journalist of the Year'.

Ook zendt Adam uit voor World Radio Gardening, beheert een indrukwekkende bibliotheek met tuinfoto's en presenteert hij video's voor tuinierklanten, waaronder B&Q.

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig