Voordelen Warm Composteren

Voordelen Warm Composteren

Composteren, de kunst van het omzetten van organisch afval, tot vruchtbare compost, heeft door de jaren heen verschillende methoden voortgebracht. Denk hierbij aan koud composteren, vermicomposteren (met compostwormen), bokashi en warm composteren. In de wereld van composteren is warm composteren dé methode die niet alleen efficiënt en snel is, maar ook minder beperkingen kent dan zijn tegenhanger, koud composteren. 

Snel en warm composteren

Bij warm composteren draait alles om temperatuur. Specifiek, temperaturen rond de 40-60°C. Deze warmte vormt de sleutel tot een reeks voordelen die warm composteren boven koud composteren plaatsen. Organisch materiaal breekt maar liefst 32 keer sneller af bij deze temperaturen, wat een significante versnelling van het composteerproces betekent.

Een van de meest opvallende voordelen van warm composteren is de snelheid waarmee je resultaten ziet. Hier komt de HOTBIN, een innovatieve compostbak, in het spel. Met de HOTBIN kan je binnen een indrukwekkende tijdspanne van 30 tot 90 dagen hoogwaardige compost produceren. Dit betekent minder wachten en meer oogsten voor jouw tuin. Bij koud composteren kan het soms 1-3 jaar duren voordat al het organische materiaal is omgezet tot compost.

HOTBIN (200) Product bekijken

Composteer onkruid en zieke planten!

Een ander essentieel voordeel van warm composteren is de veelzijdigheid in het type afval dat je kunt toevoegen. Bij koud composteren (of composteren in wormenhotels met compostwormen) zijn er vaak beperkingen in het toevoegen van bijvoorbeeld dierlijke producten, citrusvruchten, uien. Met de HOTBIN behoren deze beperkingen tot het verleden. De HOTBIN accepteert met gemak keukenafval, tuinafval, maar ook papier en karton, waardoor je meer vrijheid hebt bij het vullen van je compostbak.

Een aspect van warm composteren dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van groot belang is, is het doden van onkruidzaden en ziektekiemen. De hoge temperaturen in de HOTBIN zorgen ervoor dat deze schadelijke elementen geen kans krijgen om te overleven, wat resulteert in een compost zonder ongewenste gasten.

De HOTBIN

Nu je bekend bent met de voordelen van warm composteren, laten we eens dieper ingaan op de HOTBIN, de ultieme compostbak voor deze composteer methode. Met zijn indrukwekkende 50 mm dikke isolatie wanden behoudt de HOTBIN de benodigde warmte voor een effectief composteerproces. Dit is cruciaal, want de warmte is wat het organisch materiaal in recordtijd afbreekt, en de isolatie zorgt ervoor dat deze warmte behouden blijft.

De luchtdichte deksel en biofilter van de HOTBIN zorgen voor het minimaliseren van geuroverlast en het voorkomen van ongedierte. Niemand houdt van onaangename geuren in de tuin, en met de HOTBIN hoef je je hier geen zorgen over te maken.

HOTBIN Mini (100) product bekijken

 

Al 100.000 mensen starten met de HOTBIN

De voordelen van de HOTBIN  worden al door meer dan 100.000 enthousiaste tuinierders ervaren in het Verenigd Koninkrijk. Hier is in 2011 de HOTBIN uitgevonden door Tony Callaghan. Goed nieuws voor de Nederlandse en Belgische tuinliefhebbers: vanaf 2024 is de HOTBIN ook hier verkrijgbaar! Bereid je voor om jouw composteer inspanningen naar een hoger niveau te tillen met de kracht van warm composteren en de HOTBIN als de ideale compostbak! Laat het compost avontuur beginnen, want met de HOTBIN wordt warm composteren toegankelijk voor elke tuinliefhebber!

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig