Hoe moet ik een compostbak maken?

Hoe moet ik een compostbak maken?

Het maken van een compostbak kan een eenvoudige en bevredigende klus zijn voor iedere tuinliefhebber. Een compostbak kan worden gemaakt van diverse materialen, waaronder hout, gaas, regentonnen, pallets of zelfs kunststof containers. Als je gaat beginnen met het maken van je eigen compostbak zijn er een aantal stappen die je kunt volgen. In dit voorbeeld leggen wij je uit hoe je compost bak van gaas of hout maakt:


1. Gebruik de juiste materialen

  • Gebruik een stuk touw om de juiste afmeting te bepalen. Je kunt het touw op de grond plaatsen om vervolgens de maat van je compostbak af te tekenen op de grond. 
  • Gebruik een grondboor om gaten met gelijke diepte in de grond te boren.
  • Vier houten of meer houten palen die vormen de randen van de compostbak.
  • Grofmazig gaas of houten planken voor de buitenkant van de compostbak. (Gaas is voordelig en daarom perfect voor het maken van een goedkope compostbak).
  • Een kniptang of zaag om het gaas of de houten planken op maat te maken.
  • Schroeven of spijkers om het gaas of de houten planken aan de houten palen te bevestigen.
  • Een hamer of boormachine om alles vast te maken.

2. Bepaal de juiste plaats en afmetingen

Nu je de materialen hebt verzameld is het tijd om te bepalen wat de plek wordt en hoe groot je bak gaat worden. Kies het liefst een kale en vlakke ondergrond, bij voorkeur zonder bestrating.Plaats de compostbak op een beschutte locatie, idealiter onder een boom. Op deze manier wordt de composthoop optimaal beschermd tegen zon en regen. Plaats een touw op de grond voor het bepalen van de afmeting. Wij adviseren om een bak van ongeveer 1 vierkante meter te maken (1x1 meter). Zorg ervoor dat de plek goed bereikbaar is, maar ook uit de buurt van direct zonlicht en sterke wind. Het is van cruciaal belang dat de afvalresten compact op elkaar komen te zitten, zodat het composteringsproces wordt gestimuleerd. Bij een te grote compostbak is dit lastig.

 3. Plaats de houten palen in de grond

Boor met de grondboor vier gaten in de grond op de hoeken van de compostbak. Zet de houten palen in de gaten en vul de gaten weer op met de aarde, zodat ze stevig vast komen te staan.

4. Graaf een geul

Graaf een recht geultje tussen de houten palen van ongeveer 15 centimeter diep. Hierin begraaf je later de rand van het gaas of van de onderste houten plank. Op deze manier is je compostbak ook onder mooi dicht. 

5. Knip of zaag het materiaal op maat

Gebruik voor het gaas de afmetingen van 1 meter breed en 1,15 meter hoog. De onderste 15 centimeter begraaf je in de geul. Houten planken zaag je af op een breedte van 1 meter. De planken bevestig je boven elkaar totdat je de gewenste hoogte hebt bereikt. Het is handig om één zijde minder hoog te maken. Zo kun je de compostbak makkelijk gebruiken.

6. Bevestig het gaas of de houten planken aan de houten palen

Tot slot bevestig je het gaas met spijkers of krammen. Je kunt houten planken met spijkers of schroeven bevestigen aan de houten palen. Als je houten planken gebruikt, zorg er dan voor dat je ruimte tussen de planken laat. Zo komt er voldoende zuurstof bij de compost en je geeft eventueel werkend hout de ruimte. Graaf de onderste rand van het gaas of de houten planken in de geul die je hebt gegraven. Voor extra stevigheid kun je aan de bovenrand van de compostbak nog een paar extra planken monteren.

Bekijk deze informatie video van Vlaco

 

Het bouwen van een compostbak vereist enige handigheid en aandacht voor detail. Zorg ervoor dat je bak stevig is geconstrueerd en goed is afgedicht om te voorkomen dat ongedierte binnenkomt of dat afval uit de bak schuift. Overweeg ook om eventueel een deksel toe te voegen om de compostbak af te dekken en de temperatuur en vochtigheid te reguleren. Door deze extra stappen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je compostbak optimaal presteert en dat je snel hoogwaardige compost kunt produceren voor je tuin.

Afhankelijk van je voorkeuren en beschikbare middelen, kun je een compostbak ontwerpen die past bij de stijl en grootte van je tuin. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit en effectiviteit van zelfgemaakte compostbakken vaak niet kunnen tippen aan die van professionele compostsystemen zoals de HOTBIN. Zelfgemaakte bakken verliezen sneller warmte, terwijl de HOTBIN beschikt over een thermische laag van 5 mm, waardoor warmte effectief wordt vastgehouden en het composteringsproces wordt versneld.


Zelf een compostbak maken?

Voor wie handig is en graag een persoonlijke touch aan zijn tuinprojecten toevoegt, kan het voordelig zijn om zelf een compostbak te maken. Materialen zoals houten pallets, regentonnen of zelfs kunststof bakken kunnen worden omgebouwd tot een functionele compostbak. Hoewel het zelf maken van een compostbak creatief en bevredigend kan zijn, kan het vinden van hoogwaardige materialen en het zorgvuldig bouwen van de bak een uitdaging zijn.

Een zelfgemaakte compostbak biedt wel wat voordelen. Je kunt zelf het ontwerp en de afmetingen bepalen, waardoor je de compostbak kunt aanpassen aan je specifieke wensen. Bovendien kan het proces van het zelf maken van een compostbak een leerzame ervaring zijn, waarbij je ook meer leert over compostering en duurzaam tuinieren. 


Wil je een kleine compostbak maken? Dit zijn de voordelen.

Voor tuinliefhebbers met beperkte ruimte biedt het maken van een kleine compostbak een praktische oplossing voor het recyclen van organisch afval. Een kleine compostbak kan gemakkelijk worden geplaatst op een balkon, terras of zelfs in een hoekje van een kleine tuin. 

Voor wie op zoek is naar een kwalitatief hoogwaardige kleine compostbak, is de HOTBIN een uitstekende keuze. Met zijn compacte formaat en geavanceerde thermische eigenschappen biedt de HOTBIN een efficiënte en effectieve oplossing voor het produceren van hoogwaardige compost, zelfs in beperkte ruimtes.

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig