Hoe kom je aan compostwormen?

Hoe kom je aan compostwormen?

Compostwormen zijn een essentieel onderdeel van het composteerproces. Hun tunnels zorgen voor beluchting, verbeteren de waterhuishouding en maken de grond geschikter voor plantengroei. Daarnaast helpen ze tijdens het omzetten van organisch afval in rijke, voedzame compost. Met deze compost kun jij de bodem van je tuin verbeteren. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met composteren, het vinden van de juiste compostwormen kan bijdragen aan het succes van al je tuinwerkzaamheden. In dit artikel lees je alles over hoe je aan compostwormen komt, waar je ze kunt kopen en hoe je ze kunt gebruiken om wormencompost te maken. Je kunt compostwormen ook zelf uit de natuur halen en gebruiken in je compostbak. Daarnaast zullen er vaak ook al wormen in je compostbak te vinden zijn, deze planten zich over het algemeen vrij snel voort. 

Waar kun je compostwormen kopen?

Als je wilt beginnen met composteren, kan het handig zijn om je compostwormen te kopen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zowel online als offline. Een van de meest betrouwbare manieren om aan compostwormen te komen, is via gespecialiseerde websites zoals wormenboerderij.nl. Hier kun je niet alleen compostwormen bestellen, maar ook wormenhotels en andere benodigdheden voor je composteerprojecten.

Bij het bestellen van compostwormen is het belangrijk om op een paar dingen te letten. Ten eerste moet je de juiste soort wormen kiezen. Voor composteren zijn de Eisenia Fetida en Eisenia Hortensis het meest geschikt. Deze wormen zijn bijzonder effectief in het verwerken van organisch afval. Het bestellen van compostwormen online heeft verschillende voordelen. Het is gemakkelijk, snel en je hebt toegang tot een breed scala aan producten. Bovendien kun je vaak rekenen op deskundig advies van de verkopers. Sommige winkels bieden zelfs gratis verzending aan bij grotere bestellingen, wat het nog aantrekkelijker maakt om online te kopen.

Hoeveel wormen heb ik nodig?

Voor een gemiddelde compostbak of wormenhotel is 500 gram compostwormen per 0,2 m² voldoende. Doordat compostwormen in de bovenste laag (10-20cm diep) van de aarde leven, maakt de volume van je compostbak niet zoveel uit. Het gaat vooral om de oppervlakte. 


Wat is wormencompost?

Wormencompost, ook wel vermicompost genoemd, is een hoogwaardige vorm van compost die wordt geproduceerd door compostwormen. Deze wormen verteren organisch materiaal en zetten het om in een rijke, donkere compost die vol zit met voedingsstoffen en micro-organismen. Wormencompost is een waardevolle toevoeging voor elke tuin, omdat het de bodemstructuur verbetert en planten helpt om beter te groeien.

Het proces van het maken van wormencompost begint met het toevoegen van organisch afval aan je compostbak. Compostwormen eten jouw afval en verteren het. Wat overblijft is wormencompost, een fijn, humusachtig materiaal dat gemakkelijk door de bodem kan worden opgenomen. Een belangrijk aspect van wormencompost is dat het niet alleen voedingsstoffen levert, maar ook de bodemstructuur verbetert. De compost helpt de bodem luchtiger te maken, waardoor wortels beter kunnen groeien en water efficiënter wordt vastgehouden. Dit maakt wormencompost ideaal voor gebruik in moestuinen, bloembedden, borders en zelfs kamerplanten.

Hoe_bewaar_ik_mijn_HOTBIN_compost

Hoe verzorg je compostwormen?

Het verzorgen van compostwormen is relatief eenvoudig, maar het is belangrijk om aan een aantal basisvoorwaarden te voldoen. Compostwormen hebben zuurstof nodig om te overleven, dus zorg voor voldoende beluchting in je compostbak. Bovendien houden compostwormen van vochtige omstandigheden, maar het moet niet te vochtig worden omdat daarmee ook de zuurstof kan verdwijnen. Extreem hoge of lage temperaturen kunnen schadelijk zijn voor de wormen. De ideale temperatuur ligt tussen de 15-25 C°.

Daarnaast zorgt een goede beluchting ervoor dat de grond niet te compact wordt en dat de wormen genoeg zuurstof krijgen. Wat voedsel betreft, eten compostwormen graag een mix van groen (zoals groente- en fruitresten) en bruin (zoals papier en karton) afval. Zorg ervoor dat je ze niet te veel tegelijk krijgen om rotting te voorkomen. Het is een goed idee om regelmatig kleine hoeveelheden voedingsresten toe te voegen en te controleren of de wormen het verwerken.

Voortplanting van compostwormen

Compostwormen planten zich voort door middel van eitjes. Een volwassen compostworm kan wekelijks meerdere eitjes leggen, waaruit na ongeveer drie weken jonge wormen komen. Deze jonge wormen zijn binnen twee tot drie maanden volwassen en kunnen dan zelf weer voor nakomelingen zorgen. Dit zorgt ervoor dat je wormen populatie snel kan groeien, mits de omstandigheden optimaal zijn. Het is fascinerend om te zien hoe een kleine groep wormen zich kan uitbreiden tot een grote populatie die in staat is om grote hoeveelheden organisch afval te verwerken. Voor een optimale voortplanting is het belangrijk dat de omstandigheden constant blijven wat betreft vochtigheid, temperatuur, zuurstof en voeding.

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig